Там се оглеждат над 86 000 птици

Огнище на птичи грип бе установено в птицевъден обект за кокошки носачки в с. Цалапица, общ. Родопи, обл. Пловдив, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. В него се отгледжат над 86 000 птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Родопи – с. Цалапица и от община Стамболийски – гр. Стамболийски. В 10-колиметровата, наблюдавана зона около попадат както следва: от община Съединение – гр. Съединение, община Марица – с. Войсил, с. Бенковски, с. Радиново, с. Костиево, от община Родопи – с. Оризари, с. Кадиево, с. Златитрап, от община Стамболийски – с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Ново село, с. Триводици, както и от област Пазарджик, община Пазарджик – с. Хаджиево, с. Говедаре, с. Мало Конаре.

БАБХ откри огнище на птичи грип във ферма за патици

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта, уверяват от БАБХ. 

Агенцията напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase