Граничният контрол за пътувания между държавите членки на Шенген отпада

България официално става член на шенгенското пространство по въздух и вода от 31 март. Така граничният контрол за пътувания между държави членки със самолет отпада. Точно в полунощ тази неделя България влиза частично е шенгенското пространство.

В началото на тази седмица вътрешният министър в оставка Калин Стоянов инспектира готовността на летище София. Какво се променя? Всички граждани, пристигащи от и заминаващи до страни членки на пространството, няма да подлежат на паспортен контрол. Те ще бъдат насочвани към обособени гейтове.

Златанов: Няма да се чака повече от 40 минути при пътуване към Гърция

И още нещо важно - при пътуване в рамките на шенгенското пространство по въздух няма да е необходима декларация за съгласие за пътуване на дете. При несъгласие на единия от родителите за извеждане на детето извън граница, той може да откаже да му бъде издаден паспорт. Ако вече му е издаден такъв, единият родител има право да подаде молба в съда по местоживеене и той автоматично издава забрана за пътуване на това дете. Остават в сила и проверките на случаен принцип на съмнителни лица, това обяви в студиото на „Събуди се” директорът на Гранична полиция Антон Златанов.

"Трябва да правим много ясна разлика между граничен контрол, тоест проверка на вашия документ за пътуване на гише на граничен полицаи и чисто полицейската проверка. Австрийските колеги могат да проверяват навсякъде по летището, който и да е гражданин, ние също можем да проверяваме по анализа на риска всеки гражданин по всяко време. Полетът София-Мюнхен или София-Виена, София-Брюксел се приравнява на полета София-Варна, София-Бургас, тоест това са едни вътрешни полети, в които всеки пътник преминава проверка за авиационна сигурност. Проверява се той и дрехи, неговия ръчен багаж за забранени и опасни вещи и оттам насетне проверка за граничен контрол няма", заяви Антон Златанов, директор на "Гранична полиция".

Усилията на България за прием в Шенген по суша продължават, а първият полет, който каца след полунощ в неделя на софийското летище е от Неапол, Италия. 

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase