Директорът на "Гранична полиция" коментира и как ще пътуват родителите с деца при новите правила

Обратното броене вече започна и точно в полунощ страната ни официално ще стане част от Шенгенското пространство по въздух и вода. С колко време ще се намали чакането по опашки и възможно ли е в Австрия все пак български граждани да бъдат спирани по летищата. За колко време ще се минава границата между България и Гърция това лято? Отговорите пред NOVA дава шефът на "Гранична полиция" - главен комисар Антон Златанов.

"Най-важното е, че сме готови на всички летища, на всички морски гари, да работим по новите правила от полунощ", заяви Златанов. По думите му процесът ще бъде много по-бърз, когато се прибираме от държава от Шенгенското пространство. 

Златанов: Седем са нелегалните мигранти, хванати в дипломатическа кола

Според Златанов служителите на "Гранична полиция" ще продължат с проверките на случаен принцип на лица, които имат съмнително поведение. Той коментира и как ще пътуват родителите с деца при новите правила:

"Ако единият родител не желае детето му да пътува, има своите права да го заяви. Първо той може да откаже да се издаде документ за пътуване на детето - паспорт. Ако вече му е издаден такъв, единият родител има право да подаде молба в съда по местоживеене и той автоматично издава забрана за пътуване на това дете. Ако другият родител се опита да го изведе извън страната, това вече ще бъде престъпление", заяви Златанов.

Той увери, че продължават усилията за приемането ни в Шенген и за сухопътните ни граници. Златанов каза, че е подобрена работата по българо-гръцката граница. Той каза, че са си дали лимит да не се чака повече от 40 минути при пътуването ни към Гърция.

Златанов каза, че има 6500 опити за преминаване на границата с Турция от нелегални мигранти, което е спад от 3 пъти спрямо първите 3 месеца на миналата година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase