България вече е член на единното пространство

След близо 13 годишен процес от днес България е с една крачка по-близо до пълноправно членство в Шенгенската зона за свободно придвижване. Паспортните проверки по летищата и морските гари за българите отпадат. С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, създадена през 1985 г., вече позволява на повече от 400 милиона души да пътуват без граничен контрол.

„Исторически момент за България” - с тези думи беше открито тържественото отбелязване за присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух и вода. С полет от Берлин точно в 10:30 премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, заедно с други представителни лица посрещнаха символично пътниците и промениха цветовете на паспортните пунктове от червено в зелено - символ на свободното преминаване на гражданите.

Пътниците от полета Берлин-София бяха посрещнати рано тази сутрин на „Терминал 2 - официално без паспортен контрол - символ на отворената въздушна граница.

„Добре дошли в България, добре дошли в Шенген! От днес България е пълноправен член на Шенгенското семейство, това е момент на радост и на гордост”, заяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Директорът на летище Бургас: 70% от пътниците са от и към Шенгенското пространство

 Със символично натискане на бутон, който промени цветовете на паспортните пунктове от червено в зелено, българските власти отбелязаха официално приемането на страната в Шенген по въздух и вода.

„След приемането на България в ЕС, това е най-големият успех на българската дипломация, на българските институции, на българските политици, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието в България на най-високо ниво. Шенген не е една ограда по границата, Шенген е доверие”, заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Добре дошли в Шенген: Екип на NOVA летя с първия самолет, кацнал в България по новите правила

„Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

Според вътрешния министър в оставка Калин Стоянов МВР трябва да продължи усърдната работа по охраняване на държавните граници.

„Аз се надявам, че с резултатите, които и в момента постигаме, ще бъдат премахнати и проверките по сухопътните граници до края на годината”, заяви вътрешният министър в оставка Калин Стоянов.

Само за изминалата година над 10 милиона души са преминали през летищата в България, като полетите са били основно от и до Шенгенското пространство.

Ето кои са най-важните промени, които влизат в сила от днес, когато летим:

Ако пътувате за страна част от Шенгенското пространство, първо трябва да регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това имате проверка за сигурност, която включва проверка на багажа за забранени предмети. Веднага след това се отправяте към изхода за излитане без паспортен контрол. Митническият контрол остава само за страните, които са извън Шенген.

Ако сте пътник, пристигащ от страна част от Шенген? След кацане се отправяте директно за багажа си, без паспортен контрол. Ако обаче пристигате от държава, извън Шенген, ще трябва да преминете гранична и митническа проверка преди да вземете багажа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase