Това каза директорът на институцията Анелия Димитрова

Във вторник екип на NOVA разказа за мизерия и нарушения в Дом за хора с умствена изостаналост край Горна Оряховица. При внезапна проверка кметът на града Николай Рашков установил, че обитателите на дома в село Драганово живеят в потресаващи условия и под грижите на пиян персонал, който ги оставял се без надзор. След разказа на кмета прокуратурата се сезира.

На мястото живеят 80 души. Служителите са около 15, каза в ефира на „Здравей, България” директорът Анелия Димитрова. И добави, че основната задача, която си е поставила, след като е заела поста, е да бъдат направени редица реформи, а работата в институцията да следва българското и европейското законодателство. 

"За всичко нередно, което съм забелязала, съм сигнализирала ръководството на общината в лицето на кмета и ресорния заместник-кмет. Благодаря на общината за извършената проверка. Когато има проблеми, следва да бъдат отсранени. Виновните ще бъдат наказани. Служителят, хванат с най-висок промил алкохол, ще бъде дисциплинарно уволнен”, добави Димитрова.

Пиян персонал и мизерия в дом за хора с умствена изостаналост (ВИДЕО)

Тя уточни, че в дома има и много качествени служители, които са професионалисти в своята сфера. „До мен през годините са стигали доста сигнали за злоупотреба със средствата на потребителите. Благодаря на прокуратурата, че се е самосезирала. Аз подготвях сигнал по този казус. Това е сериозен проблем”, уточни директорът. И допълни, че обитателите не са били оставяни без надзор, тъй като те имат и лично време. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase