Веселин Тодоров и Стоил Цицелков с подробности за подготовката за изборите

От ЦИК са предприели стъпки за закупуване на нови флашпамети за машинното гласуване. Това коментира в предаването „Здравей, България” директорът на „Сиела Норма” Веселин Тодоров. 

„Флашпаметите поостаряха, те са между 3,5 и 5-годишни и започват да не са много надеждни. Като цяло, всички флашпамети са такива – не са много надежден инструмент за архивиране на данни. Хубаво е информацията да се държи на нещо по-сигурно. Трябват нови флашки и ЦИК предприеха стъпки за закупуването им”, обяви Тодоров.

За да има вот 2 в 1: Нужни са поне месец и половина за настройване на машините

По отношение на хартията Тодоров обясни, че на миналите избори е имало проблеми, защото тя не е съответствала на спецификацията. „Още не сме видели поръчката за хартията. Надаваме се да е правилната”, заяви директорът на „Сиела Норма”.

Ако изборите да 2 в 1, почти няма да се променя софтуерът. „Разбира се, ще има малки доработки, но много малки. Държавата по-скоро няма да прави разходи за това. И времето ще е достатъчно. За европейските избори днес отключихме офертата, ЦИК ще я разгледат. Това дава по-голямо улеснение на Министерството на електронното управление”, обясни Тодоров.

Той припомни, че на последните избори е имало проблеми с удостоверяване на съответствието на машините. „На практика, отмениха машинното гласуване за първия тур. Точно защото Министерството на електронното управление каза, че няма достатъчно време. Те по закон имат право на един месец или 20 работни дни за удостоверяване на съответствието. Ако ние започнем да работим върху софтуера на 1 май и го предадем на 31 май, което е екстремен срок, може министерството да каже, „да”, но ние имаме само 7-8 дни за удостоверяване на съответствието. Няма да удостоверим, няма да има машини. Това е също проблем”, подчерта още директорът на „Сиела Норма”.

Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК, Обединение за честни избори, коментира, че основният проблем не е технологията на гласуването. „Политиците не ни дават мотивиращи послания да гласуваме. Имаме една много сериозна неравнопоставеност между партии, коалиции и независими кандидати”, коментира той. Според него има нежелание на политическата класа да носи отговорност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase