„В последните няколко години бяхме свидетели на систематично нарушаване на доверието на българите в изборния процес", посочи Пенева

България отива на избори 2 в 1. Още в понеделник очакваме президентът да издаде указ, с който парламентарния и европейския вот да се проведе на 9 юни. С това започва и подготовката на вота, която като че ли се очертава да не бъде лека.

За първи път секционните комисии ще броят два пъти преференциален вот. Досега не сме имали такава хипотеза. Ще гласуваме с две бюлетини – едната ще бъде за европейските избори, другата за предсрочните национални избори. Това заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

Президентът се среща с ръководството на ЦИК

„Знаем, че машините вече са принтери. Тоест това, на което разчитаха членовете на СИК в предходни избори - съставяне на машинен протокол, вече знаем, че не се случва. Трябва да се брои на ръка. Брои се и се пресмята с часове”, уточни тя.

Последните събития – оттеглянето на оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев, „сочат, че изборите са започнали още преди насрочването им с указ на президента. Но това не изненадва на фона на политическата обстановка, която се вихри. В условия на работещо Народно събрание, то се превръща в поле на предизборна кампания”, подчерта Пенева.

„Най-важното за Министерство на вътрешните работи е да обезпечи сигурност на изборното ръководство, сигурност на избирателя и спокойствие в цялата предизборна кампания. Това очакваме и да се случи, защото се говори за купен и контролиран вот. Ако ние отидем масово да гласуваме, даже да има такъв вот – ще бъде в малък процент”, каза още председателят на Обществения съвет към ЦИК.

„Сиела Норма“: Нужни са нови флашки и правилни параметри за хартията за предстоящия вот

„В последните няколко години бяхме свидетели на систематично нарушаване на доверието на българите в изборния процес. И затова имат вина и политическите партии, които обърнаха технологиите на гласуване в част от изборната риторика”, допълни тя.

„На последните избори видяхме, че гласуването на първи тур беше провалено от действия на органи на изборната администрация и на Министерство на електронното управление. Така и не успяхме да разберем кой носи тази отговорност. На хората се засили недоверието в машинното гласуване”, съобщи Пенева.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase