С коментар по темата Филип Гунев и Иван Савов

Арести, обвинения, обиски и снимки. Каква ще е развръзката след скандала в Агенция "Митници" и МВР, който стигна до върховете на държавата?

След подадената, а след това оттеглена оставка, в първия работен ден от днешната седмица служебният автомобил на главния секретар на МВР Живко Коцев влезе във вътрешното министерство.

Засега ръководството на МВР не е правило публични изявления по тези теми. Не е ясно и как тече работата между министър Калин Стоянов и Живко Коцев. На този фон информацията, която идва от различни източни по този казус продължава да тече. Така в студиото на "Здравей, България" криминалистът Иван Савов обясни, че е получил информация, че е възможно Живко Коцев да е станал защитен свидетел по случая с разследването в Агенция "Митници".  Сред обвинените и задържани освен баща и син "Димитрови" е и шефката на агенция "Митници" Петя Банкова.


Има ли вече първи коментари от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов след прехвърлянето на скандала от Агенция "Митници" към полицията след като вчера се появиха снимки, за които се твърди, че са от разследването за контрабандата. На тях главният секретар на МВР позира до обвиняемия Стефан Димитров. Отговорът на този въпрос сега от Иван Кънчев.  

Според криминалиста Иван Савов, Живко Коцев се е съгласил да бъде защитен свидетел по разследването за контрабанда.

„Господин Коцев е приел да стане свидетел, даже пиленцето ми каза, че господин Коцев две денонощия е бил под защита”, каза Савов.

"Акцията в Агенция "Митници" е типичният сценарий, който наблюдаваме, където се сглобяват няколко полуистини. Контролираният начин, по който се пуска информацията още в първите дни, взривява обществото и се постига търсеният политически ефект. В крайна сметка след години разбираме, че организирана престъпна група не е имало". Това коментира в студиото на „Здравей, България” Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

Адвокатът на Марин Димитров: Клиентът ми не познава Петя Банкова (ОБЗОР)

Той добави, че няколко неща го карат да си мисли, че това е "кьорфишек". „Ако е имало дълго разследване, започнато от ДАНС, не мога да си представя, че агенцията ще крие такова нещо от премиера, от министъра на финансите, докато действащата му шефка на митници и главен секретар са участници в ОПГ. Как може да се крие такова нещо? В случай, че разследването е започнало току-що, сме в друга ситуация”, добави той.

Снимки показват Живко Коцев в компанията на задържаните при акцията в Агенция "Митници"

Според криминалиста Иван Савов главният секретар на МВР по закон е деполитизираната фигура. "Обстоятелството, че един министър-председател си позволява да интимничи с него, говори за това, че Живко Коцев от самото начало е бил "партийна креатура, вкарана там да защитава частните интереси на партия Х. Това, че в момента говоря така, не означава, че защитавам друга политическа сила. Напротив - гласувал съм за ПП, защото в тях виждах алтернатива", коментира Савов.

Той определи случващото се като евтин цирк, който трябва да прключи. „Странно е как уж случайно изтичат информации, които уличават определени хора. Дори всичко да е истина, според мен едно разследването има технологичен ход, по който се води, и не се разгласява. Не ми се вярва, че службите в България ще започнат цялото това нещо, без да имат информация”, добави криминалистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase