Формацията ще участва на предстоящия вот

От понеделник започва регистрацията на партии и коалиции в предстоящите избори. Заявка за участие дойде и от местната коалиция „Синя София”, която се готви да прерасне в национална коалиция „Синя България”.

„Идеята се появи още по време на местните избори. Тогава получавахме много обаждания от провинцията, може би това е очакването за нещо ново, с думите: „Хайде да направим „Синя България”, готови сме, тръгваме”. Естествено, през тези месеци започнахме бавно да изграждаме коалицията „Синя България”, заяви общинският съветник в София Вили Лилков.

„До десет дни ще сме готови за регистрация, започваме подписка тези дни. Коалицията ще се казва „Синя България” и ще подпишем коалиционно споразумение”, добави той и уточни, че това ще бъде коалиция, а не нова политическа партия.

"Синя София" става национална коалиция и ще участва в изборите

Преди година Лилков и активни граждани заявиха желание да се създаде проевропейско правителство в България. „Аз бях един от инициаторите на тази подписка и тогава се обърнахме към знакови личности и общественици, които бяха привърженици и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ. И до днес смятам, че това беше един добър ход”, подчерта той.

Лилков изрази своето разочарование, че партиите не са успели да направят една истинска и работеща коалиция. „Нещо повече, допуснаха ДПС да се превърне едва ли не в лидер. Да, имаше нужда от гласовете им за промяна в Конституцията, но не видяхме истинско взаимодействие”, допълни общинският съветник.

ГЕРБ-СДС: Заравят РДФ отпадъци в депо в София. Савов: Това не е вярно

Той определи проблема с отпадъците в столицата като голям. „Виждам, че се появи криза там. Въпросът е да не се подмени същинският разговор с нападки кой е по-виновен”, каза Лилков.

„Сърцето на системата за управление на отпадъци са заводът за тренирането им, депото и съдбата на т. нар. РДФ гориво. В момента първоначалните цели, които бяха поставени и за които се изхарчиха милиони левове, не се постигат. Нещо повече – перспективата това гориво, което се предвиждаше да влезе в „Топлофикация София” и да замени 11% от газа, за да е по-евтино парното на софиянци, е зачеркната”, категорично заяви той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase