Към момента той е най-изгодният избор за българските домакинства

Приключилата зима предложи необичайно високи температури и един „облекчен“ отоплителен сезон за хиляди българи. При все това зимните сметки за ток провокираха недоволство и силен медиен шум. Енергийните експерти отбелязват, че електроенергията запази ценовото си ниво от 1 юли 2023 година по силата на държавната регулация, в същото време от началото на годината природният газ поевтиня с над 30%.

Това потвърждава факта, че пазарните сили на търсене и предлагане са достатъчен инструмент за „нормализиране на цената“, без да има нужда от държавна намеса. Евтиният газ е добра новина за онези, които вече ползват или обмислят да изберат синьото гориво като източник на топлина и гореща битова вода на фона на предстоящото поскъпване на електрическата енергия след 1 юли тази година.

Снимка: iStock

Сравнението на цените на един от най-изгодните източници през април показва, че природният газ е най-изгодният избор за българските домакинства (0,11 лв./kWh с ДДС). В същото време стана ясно, че от лятото на 2024 г. ЕРП-тата няма да предлагат нощна тарифа, така домакинствата ще плащат по една цена цялата потребена енергия. С новите промени в Закона за енергетиката от 1 юли тази година влиза в сила пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, трите ЕРП-та трябва да работят на борсов принцип, а държавата не е измислила план да защити поне най-уязвимите домакинства.

Газоразпределителните дружества отчитат, че първите три месеца на 2024 г. показват нормализиране на потреблението, а броят на постъпилите заявления за газификация се увеличава. На този фон се откроява една важна тенденция на пазара на недвижимите имоти – все повече инвеститори държат да осигурят достъп до газ още на ниво проект, защото така се увеличава пазарната стойност на имотите.

Природният газ възвърна позициите си на евтина, икономична и екологична енергия за отопление, като броят на домакинствата, които го предпочитат и по този начин пестят от разходи за енергия, продължава да нараства.

Вижте колко можете да спестите, като преминете на природен газ: