От КЕВР и ЕРП-тата застанаха зад идеята

Либерализацията на енергийния пазар да се отложи с една година. Това приеха на първо четене депутатите от Енергийната комисия. Предложението дойде от БСП, а с подобна идея излязоха от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Според приетите текстове битовите потребители ще излязат на свободния пазар за ток през юли 2025 година, а не през 2024, каквото решение взе парламентът през есента. Против предложенията се обявиха от „Продължаваме Промяната”. От КЕВР и ЕРП-тата застанаха зад идеята за отлагане и признаха, че все още не са готови за тази крачка.

„Предстоят предсрочни избори. Считаме, че сегашният кабинет няма нужния капацитет, за да се справи и да приложи подобна реформа. Затова предлагаме тя не да се отменя, а просто да се отложи с една година”, поиска Драгомир Стойнев от БСП.

БСП внася закон за отлагане на либерализацията на пазара на ток за бита

„Поне ще имаме една година, в която да попълним Фонда, в който има близо един милиард дефицит и да създадем някаква сигурност за това, че този модел ще проработи”, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Не вярвам Европейската комисия да остави този предизборно взет ход неотчетен. Оставям на вас да решите дали ще причините на хората за шест месеца догодина да трябва да излизат на либерализиран пазар”, заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„Нито усвоихме средствата от Плана за възстановяване, нито са подготвени нормативните документи. Днес ни поставяте в една неудобна ситуация. Чисто и просто ни трябва да имаме един период от време обществото да бъде подготвено”, подчерта Рамадан Аталай от ДПС.

„Действително към момента няма готовност за въвеждане на либерализацията, що се отнася до битовите потребители. Съвсем категорично”, подчерта председателят на КЕВР Иван Иванов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase