Депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Парламентът прие на първо четене увеличения на заплатите в Българската армия. Единодушно, със 195 гласа, депутатите одобриха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

От 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звание и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, посочват депутатите.

Общото възнаграждение за най-ниската длъжност за военнослужещ ще се равнява на средната заплата за страната.

С промените са изравняват заплатите на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение, което ще скочи със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност.

Ще се постигне и намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата.

 

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви от трибуната на Народното събрание, че законовото обвързване на най-ниското възнаграждение на военнослужещите със средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase