Разликата между резервирания капацитет и този, който ще бъде доставен, е 500 млн. куб. м

Парламентарната група на БСП представи доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ", който беше сключен в началото на 2023 г. от служебния кабинет на Гълъб Донев.

В доклада се констатира, че клаузите в споразумението са в ущърб на българската страна и всъщност изобщо не е споразумение за достъп на "Булгаргаз" до терминалите за втечнен газ на Турция. Споразумението предвижда, че в срок от 13 години входната точка Малкочлар/Странджа ще има дневен капацитет от 53 200 MWh природен газ, което на годишна база се равнява на 1 млрд. 840 млн. куб. м газ.

БСП иска оставката на Росен Желязков, ограничавал гласа на опозицията

Договорът обаче казва, че "Булгаргаз" има право на само 14 танкера на година с общ годишен обем от 1,3 млрд. куб. м. Депутатите заключват, че разликата между резервирания капацитет и този, който ще бъде доставен, е 500 млн. куб. м. Това ще доведе до 1,2 млрд. лева повече, които държавата ще плати за газ, който няма как да бъде доставен в пълния си обем.

"Булгаргаз" дължи на "Боташ" около 9 долара за всеки мегаватчас газ, който премине през свързващата точка между България и Турция. В доклада на комисията се казва още, че Министерският съвет към онзи момент и "Булгаргаз", като юридическо лице, подписало се върху споразумението, са представили неверни аргументи. Според тях споразумението всъщност е за резервиране на капацитет на турските терминали, какъвто всъщност не е предметът на документа.

Предават нова информация по договора с „Боташ” на прокуратурата и ДАНС

От комисията информират още, че "Булгаргаз" е поискал от "Боташ" да намали размера на капацитета за доставки, както и таксата за вход. От "Боташ" обаче са поискали по-голям технически капацитет на входната точка и удължаване на споразумението с една година, за да се компенсират загубите. По настоящите клаузи в договора "Булгаргаз" ще трябва да плати за пълния срок от 13 години над 2,1 млрд. долара.

Авторите на доклада допълват, че с всички споразумения за доставка на газ България ще получава за година почти 4 млрд. куб. м при потребление от под 3 млрд. куб. м. В споразумението се посочва, че при едностранно прекратяване от страна на "Булгаргаз", неустойките, които се дължат на "Боташ", са в размер на почти цялата сума по договора за всичките 13 години.

Депутатите решават дали договорът с „Боташ” да бъде даден на прокуратурата

От БСП обявиха, че ще сезират Европейската прокуратура, българското държавно обвинение, ДАНС, Министерството на енергетиката, БЕХ и КЕВР. От ИТН пък ще изпратят доклада на ЕК, откъдето биха могли да заведат дело срещу България заради начина, по който е подписан договорът, заяви Павела Митова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова допълни, че ако срещу България има съдебен иск от ЕК, то настоящото правителство трябва направи регресивен иск към длъжностните лица, подписали споразумението от българска страна и парите да се търсят лично от тях, а не от държавата. БСП иска и оставка на цялото ръководство на "Булгаргаз", не само на Деница Златева като изпълнителен директор.

Ако в пленарна зала се гласува проект на решение по доклада за "Боташ", то министърът на енергетиката Владимир Малинов ще трябва да търси начини за предоговаряне. Малинов е доскорошен директор на "Булгартранзгаз", който също е страна по споразумението.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase