Поскъпването е средно с 20%

От 7 май влизат в сила нови цени на билетите за влак. Поскъпването е средно с 20 на сто. От Българските държавни железници аргументираха решението с инфлацията и повишените разходи на дружеството.

БДЖ обяви драстичен скок в цените на билетите

Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето, и задължително издаване на билет с нулева стойност.

Например за направлението София-Бургас-София за двупосочен билет за бързия влак за втора класа от 30 лева, цената на билета става 36,70 лева. За същото направление, но за влак в първа класа от 30 лева, цената ще бъде малко над 38 лева.

Росица и Калоян пътуват от София за Трявна. На касата забелязали, че билетът им е по-скъп от обикновено и не скриха разочарованието си. „Не би трябвало да вдигат цените много, тъй като влаковете не са на ниво. Не са като във Франция, Белгия, Холандия“, посочи Росица.

Или като тези в Лондон, твърди Илиян, който пристига у нас именно от Англия. „В България сме сигурно с 20 години назад“, каза той.

Хората споделиха какво искат да се промени в железниците. „Няма комфорт, не е уютно. Нека да подобрят обслужването, качеството на вагоните“, призова Иван. 

От БДЖ обясниха какво налага цената на билета да скочи с 20%. „Цените на билетите не са увеличавани от 2012 г. насам. Единствено имаше частично увеличение с 1,8% през 2020 г.”, коментира директорът на „БДЖ - Пътнически превози” в Пловдив Ангел Даскалов.

По негови думи по линията с Асеновград цената на билета става от 1,50 на 2 лева. "Билетът от Пловдив за Бургас от 16,25 лева, се повишава до 19,20 лева, а до Стара Загора от 8,10 лева - на 9,80 лева. Подновяването на подвижния състав е главен приоритет, затова немските железници ще доставят 76 вагона, които ще бъдат оборудвани с климатици и информационни системи", обясни Даскалов.

Държавата купува 7 двуетажни влака (СНИМКА)

От днес се въвежда и временна реорганизация на влаковете, които пътуват от и към северното направление – Мездра, Видин, Варна, Русе. Промяната се налага заради ремонт - модернизации и развитие на жп възел София.

„Трябва да дадем фронт на работа на изпълнителя от шести до дванадесети коловоз. Най-пострадали ще бъдат направленията към гара "Север" – Мездра, Видин, Русе, Варна. Някои от влаковете ще спират на гара "Север", а сутрешните сме организирали да идват до гара "София“, заяви зам.-ръководителят на проекта „София-Драгоман“ Вихрен Диканаров. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase