Какво правят представителите на България в ЕП?

В четири недели до изборите в „Събуди се” ще ви представяме обещанията на кандидатите за народни представители. Целта е до 9 юни да имаме отговори на най-важните въпроси, които вълнуват хората. В рубриката „Обещанията” Нели Тодорова ще ни среща с представители на политическите формации, които според социологическите проучвания имат реален шанс да влязат в новото Народно събрание или в Европарламента.

Тъй като изборите ще са две в едно, разделяме темите. Ще търсим отговори по важни европейски въпроси, както и мненията на кандидат-депутатите по теми от българския дневен ред. На местна почва ще съберем обещанията за това какви са плановете на различните политически сили за доходите ни и не на последно място какви компромиси ще им се наложи да правят за да имаме управление у нас след 9 юни.

Проучване: Крайната десница "Идентичност и демокрация" ще бъде трета политическа сила в ЕП

Днес търсим отговор на въпроса що е то евродепутат? Какво работи и как онова, което прави, се отразява на нас? Новият европарламент вече ще включва 720 депутати - досега бяха 705. По правило максималната бройка представители, които една страна може да изпрати са 96, минимумът е 6. Колко депутати изпращаме, зависи от броя на населението в съответната държава. Най-много са евродепутатите от Германия, най-малко от Малта, а ние изпращаме 17 души. Чистата заплата на един евродепутат надхвърля 7800 евро. Към това трябва да добавим, че той получава пари за поддръжка на офис и екип - почти 5000 евро месечно. Освен това му се полагат и по 350 евро дневни в дните, когато парламентът заседава. Покриват му се транспортни и медицински разходи.

Макар, че от 2009 г. избираме евродепутати, българите, които са наясно какво всъщност работят те, никак не са много. Може ли наистина да имаме полза от евродепутатите ни и на екскурзия ли ги изпращаме, или на работа?

„Не, не е екскурзия ако човек иска да работи. Много е важно българските граждани да разберат, че работата на евродепутата не е дипломатическа. Ние сме законодатели”, обясни Радан Кънев от ПП-ДБ.

„Това е стандартната критика. Няма как да спечелим на тази тема някаква битка. Ние може да спечелим само битка с това да представяме България по най-добрия начин”, смята Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандидатите за евродепутати

Макар и на хиляди километри ЕП всъщност е мястото, където се взимат решенията, които директно усещаме. Например, едно предприятие да се затвори или пък обратното.

„Ако някой е решил, че е тръгнал на екскурзия, много е сбъркал. От момента в който, сме влезли в политиката, следваме една линия”, твърди Ивайло Вълчев от ИТН.

За „Има такъв народ” на преден план ще са темите, свързани с енергетиката и земеделието.

„Възраждане” също ще имат представители в ЕП за първи път.

„Трябва да вкараме проблемите на България в дневния ред на ЕП. Първото, което ще направим, е да внесем петиция в ЕП и да питаме и ЕК дали правомерно беше спрян референдумът за лева”, каза Станислав Стоянов от „Възраждане”.

„Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”: ЕП с кампания за евровота (ВИДЕО)

Вече били в ЕП, БСП отчитат като успех признаването на ядрената енергетика като стратегическа и устойчива технология. Остава да се търси начин да има еврофинансиране на ядрени централи. Тъкмо по изискване на Европа България затвори от първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Създадохме първото европейско законодателство за стартъпи. Това е нещото, което привлича младите" смята Цветилина Петкона от левицата.  

На въпрос как евродепутатът може да помогне на хората в Монтана, от ПП-ДБ отговарят с акцията за спасяването на българското розово масло. То можеше да попадне в графата – опасен химически продукт. И още - през евродепутатите минават законите, които после идват в България и определят от цената на бензина до чистотата на въздуха.

„Аз бях докладчик за нещо много тривиално и ядосващо милиони хора. Единно зарядно. Да ликвидираме въпроса „Имаш ли за еди какъв си модел”.Не само в Европа, но и в световен план. Ние защитаваме българското земеделие, българската индустрия от хипербюрокрация”, заяви Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС.

От ДПС отказаха да участват в първото издание на рубриката ни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase