Коментар на Атанас Русев и Марио Русинов

В понеделник трима души бяха задържани при акция на Столичната дирекция на вътрешните работи против изборни престъпления. Тя се проведе на територията на софийските квартали „Филиповци", „Христо Ботев" и „Модерно предградие". Открити и иззети са списъци с имена, адреси и парични суми срещу тях. Задържани са три лица, образувани са три досъдебни производства и са съставени 12 предупредителни протокола във връзка с изборните права на гражданите. Темата за цената на вота и акциите на МВР срещу купуването на гласове коментираха Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията и Марио Русинов от Антикорупционния фонд в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Деветима задържани при акция срещу купения вот в Бургас (ВИДЕО + СНИМКИ)

Русев каза, че винаги преди избори МВР се активизира. „Като разследвания, виждам действия предимно спрямо дребни бизнесмени, кметове на села, общински съветници“, каза експертът. Той допълни, че е установено, че броят на досъдебните производства на година са около 50-60, от които 10% стигат до внасяне на обвинителен акт. „Дори за тези по-дребни форми на купуване на гласове активността на институциите остава ниска“, смята той. Русев каза, че купуването на гласове е насочено към хората с ниски доходи и социално слабите. Той допълни, че влиянието върху тях може да бъде не само с пари, но и с други механизми като страх да не си загубят работата.

Експерт за цената на вота: 50 лева вече са малко 

Русинов каза, че действията на властите таргетират хората, които са най-ниско във веригата на купуване на гласове и които носят най-малка отговорност. Той поясни, че няма разследване което да е довело до присъда на онези, които са на върха на процеса. Русинов посочи, че дори осъдените получават условно наказание. „Говорим за липса на политическа воля“, допълни експертът. Той каза, че добра практика е проследяването на пререгистрациите за вота, което е опит да се установи дали има изборен туризъм, а сега това не се прави.

Трима арестувани при акция "купен вот" в София

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова