Целта е да се даде втори живот на вече прочетените книги

Граждани се обединяват в инициативата да превърнат стара каравана в библиотека под дърветата. Всеки, който има желание може да дойде да прочете нещо, да вземе за вкъщи или да остави своя любима книга. Както прави и Деян, докато се разхожда със своята баба.

Тайнствената библиотека на Иван Грозни

Идеята за библиотека под дърветата хрумва на Михаил Ненов, с цел да се даде втори живот на вече прочетените от нас книги. „Видях пред офиса до кофите изхвърлени книги и то не един път. И пред самия офис сме сложили един ретро автомобил, който украсяваме по различен начин за различни празници и вътре видях, че има поставени книги и оттам ми хрумна идеята, че всъщност можем да направим нещо по-голямо с повече книги”, разказва той.

Така започва създаването на библиотека под дърветата. От закупуването на обикновена стара каравана до преобразяването й. След над 20 часа ръчен труд, Силви успява да я превърне в приказка за малки и големи с илюстрации на четящи горски създания. Намира се в Южния парк и само за две седмици успява да се напълни с най-различни книги и да предизвика интерес. Минувачи казват, че веднага са забелязали иновативната библиотека.

„Всъщност, това което ще направим, е да разпределим книгите по жанрове, защото тя вече е почти запълнена, за да могат хората по-лесно да намират това, от което се интересуват. Сложили сме камери и соларен панел. И предстои следващата седмица да сложим механизъм за автоматично отваряне и затваряне, все пак за да има някаква сигурност”, каза Михаил.

Предишни инициативи, които Михаил е създал в квартала си са ,,Пръчкотека” за домашни любимци, тенис маси и джаги в близост до библиотека под дърветата, както и шах и не се сърди човече в реални човешки размери.

Репортер: Габриела Георгиева

Гледайте повече във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase