Визитата му започна от село Крушаре

След като Светият Синод избра новия Сливенски митрополит, той встъпи в длъжност. „Надявам се на Божията благодатна помощ в това високо отговорно архипастирско и народополезно служение, което сам Бог ми възложи, чрез решението и моя избора”, каза митрополит Арсений.

Светият Синод избра новия Сливенски митрополит

Това бяха първите думи на новия владика при встъпването му в Сливенската епархия. В село Крушаре още с пристигането си, той се обърна към свещениците. „Вярвам, че ще преодолеем всички трудности и изпитания, пред които ще бъдем изправени в това нелеко и отговорно архипастерско богослужение”, обясни той.
А в Сливен, където е и центърът на епархията, Арсений бе посрещнат с почести и от шестима митрополити. 

„Нека да му дадем своето доверие, своите надежди за това, че ще допринесе за обединението на християните в сливенската епархия”, каза кметът на Сливен Стефан Радев.

„Вярвам, че дните на безпокойство в богоспасаемата сливенска епархия са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък, започваме да ги събираме и да градим”, каза митрополит Арсений.

Сред стотиците, които го посрещнаха в Сливен бяха и родителите на митрополита. „Много сме радостни. Новината не я очаквахме в интерес на истината, защото и двамата бяха достойни”, каза неговата майка Мариана.
Баща му Димитър заяви: „Сливен спечели един прекрасен архиерей, един прекрасен човек”. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase