Само в четири от тях ще може да се гласува за ЕП

Турция е първенец по брой избирателни секции. Равносметката обаче показва, че активността на вота е сравнително по-ниска, сравнено с предходни години. 


Вот 2 в 1: България гласува на европейски и предсрочни парламентарни избори

В град Чорлу, където живее немалка част от българската общност в Турция, изборният ден преминава спокойно. На няколко пъти през деня имаше струпване на хора, но до познатите от минали години опашки не се стигна.


И този път помощ на нашите сънародници оказват доброволци. Те са между 15 и 20 души, които помагат с попълването на декларациите.

Българските граждани гласуваха първи в Австралия

Единствено на четири места в цялата страна ще могат да гласуват и за Европейски парламент. Организирани са секции единствено в консулските и дипломатическите представителства на България. Интересът към тях обаче е слаб. 


Някои определиха това решение като „несправедливо”. В Турция малка част избиратели подават заявление за гласуване предварително, затова е трудно да се предвиди броят на гласоподавателите.

По-голямата част от гласувалите в Чорлу избраха да упражнят правото си на глас на хартия. Част от хората, които дойдоха до урните, не бяха сигурни какво точно избират. Други идваха с надеждата, че този път България ще има редовно правителство.


Интересът към днешните избори е сравнително по-нисък. Според местните се дължи на това, че част от хората са се прибрали в България за предстоящия Байрам, а другата е, че българските изселници вече са се уморили от повтарящите се избори.

ВСИЧКО ЗА ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Вижте повече във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase