С помощта на изкуствен интелект, посетителите могат да говорят със загиналите

Във Вашингтон във вторник се откри интерактивна изложба с разкази на оцелели от лагера „Белене”. Проектът се базира на над 120 часа интервюта с оцелели лагеристи. Посетителите задават въпроси на оцелелите, а изкуствен интелект подбира най-точният отговор, почти като в разговор на живо. По този начин техните истории остават живи.

В Музея на жертвите на комунизма в американската столица, гостите можеха да видят и да разговарят виртуално с 90-годишния Никола Даскалов, прекарал осем месеца в лагера „Белене”.

„Ако не разбираш миналото си, е трудно да разбереш настоящето. Знам, че историите от трудовите лагери по времето на комунизма не са преподавани нито в училище, нито у дома. Затова е важно българите и хората извън България да научат историята и какво се е случвало по това време”, разказва Нанси Шилер, президент на фондация „Америка за България”.

Бивши лагеристи и техни близки се поклониха на жертвите на комунистическия режим

Проектът се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България”. „Имах привилегията да се запозная с някои от оцелелите в лагера, част от които вече не са сред нас. Техните истории са толкова завладяващи, човешки и докосващи сърцето ти, защото това може да е баба ти, леля ти, чичо ти или баща ти. Това персонализира разказа по начин, по който никой учебник по история не може да направи”, казва Шилер.

Събрани са десетки лични истории на мъже и жени, преживели комунистическият ад в Белене. Изложбата е по случай 35 години от падането на Берлинската стена и началото на демократичните промени у нас. Двигател на проекта „Белене - смели истории от първо лице”, е фондация „Софийска платформа”. Изложбата ще гостува в Музея на жертвите на комунизма до 14 юни.

Репортаж: Габриела Петрова

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase