Страната е била Украйна e била международен център за сурогатно майчинство преди войната

Преди войната с Русия, Украйна e била международен център за сурогатно майчинство, казват от Voice of America. Сравнително ниските разходи и благоприятната правна рамка доведоха до раждането на хиляди бебета всяка година благодарение на украински сурогатни майки, много от които за чуждестранни родители.

Въпреки войната и рисковете, обнадеждени чужденци продължават да идват в Украйна. Когато Русия нахлу в Украйна, една двойка от Калифорния - Кандис Нгуен-Гелера и Джовани Гелера - очаква първото си дете, износено за тях от сурогатна майка в Украйна. "Беше много шокиращо, сюрреалистично, просто си мислехме - може би руснаците просто се опитват да сплашат хората?", казва Джовани Гелера. Синът им се ражда благополучно през май 2022 г., а за да го доведат у дома, семейство Герела трябва да пътуват до разкъсваната от война страна. 

След години спекулации: Наоми Кембъл разкри, че децата ѝ са от сурогатна майка

В продължение на много години Украйна е една от основните дестинации за двойки, които не са могли да заченат или износят успешно собствените си биологични деца. Законите, приети в страната през 2013 г., позволяват услугите на сурогатна репродукция да бъдат получени от украинска или чуждестранна хетеросексуална двойка, официално женена, но безплодна. Тези сравнително прости закони превърнаха Украйна в център на сурогатното майчинство. "Преди всичко това да се случи, ние знаехме, че Украйна има много златен стандарт по отношение на сурогатното майчинство", казва Гелера. Правилата са прости - за да се позволи на жена да стане сурогатна майка, тя трябва да е на възраст между 25 и 35 години и да има собствено здраво дете. Сурогатната майка не трябва да има никаква генетична връзка с детето, което носи - генетичният материал на ембриона трябва да е на поне един от членовете на двойката, която се нуждае от сурогатни услуги, а биологичните родители на детето са негови законни настойници от момента на зачеването.

Сурогатното майчинство в Гърция – хуманен жест или бизнес (ВИДЕО)

Днес, въпреки продължаващата война, услугите на сурогатното майчинство остават популярни сред чужденците, казва Мария Фикес, ръководител на северноамериканския клон на украинската клиника за репродуктивна медицина "Адонис". "Без да включвам програмите за донорство на яйцеклетки и други, които не са били във връзка със сурогатното майчинство, през 2023 г. са се родили 107 бебета", казва Фекес.

За да защити сурогатните майки и бебетата, агенцията е въвела строг набор от правила за потенциалните кандидатки за сурогатни майки, а Фийкс казва, че много жени се връщат, за да износят още бебета. Сред тях е и жената, износила първото дете на семейство Гелера. Миналата година тя предложи да износи второто им дете. А Герера споделят за VOA, че преживяването е било невероятно.

Парис Хилтън обясни защо сурогатни майки са износили децата ѝ

26-годишна жителка на Днепър, пожелала да остане анонимна, също е била два пъти сурогатна майка, като втората ѝ бременност за американска двойка е в края на 2022 г., около 8 месеца след началото на руската инвазия. Тя споделя, че тази бременност е била по-трудна, но въпреки експлозиите, войната тя е решила, че трябва да бъде максимално спокойна.

Фикес казва, че началото на войната е довело до намаляване на броя на чуждестранните двойки, които търсят сурогатно майчинство в Украйна, но днес, 2.,5 години по-късно, търсенето почти се е нормализирало.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: Voice of Americaq dariknews.bg