Това обявиха от турското Министерство на отбраната

Турция потвърди, че договор за закупуване на изтребители F-16 от САЩ е подписан. Съюзниците от НАТО са близо до приключването на дългия процес, който подклаждаше напрежение и поставяше на изпитание връзките на Вашингтон с Анкара.

„Договорът е подписан и делегации от двете страни преговарят за подробностите”, заявиха източници от Министерството на отбраната на Турция пред вестник „Сабах”.

През октомври 2021 г. Турция подаде искане за придобиване на 40 нови самолета F-16 и 79 комплекта за модернизация на изтребителите в съществуващия си флот.

Запрянов: Догодина ще получим първите осем изтребителя F-16 Block 70

През януари тази година администрацията на Байдън официално информира Конгреса за намерението си да пристъпи към продажбата, оценена на около 23 млрд. долара, малко след като Анкара официално ратифицира членството на Швеция в НАТО.

Миналата седмица Държавният департамент приветства „голямата крачка напред” в закупуването на новите изтребители от страна на Турция, като ги нарече „най-модерните F-16, предоставяни някога само на най-близките съюзници и партньори”.

Джефри Флейк, посланик на САЩ в Анкара, също похвали напредъка и заяви, че сделката е "добра за националната сигурност на САЩ, националната сигурност на Турция и оперативната съвместимост на НАТО".

Продажбата показва нарастващото доверие между страните, подчерта Флейк.

Първоначално Турция се стремеше да закупи по-съвременните изтребители F-35 на Lockheed Martin, но САЩ я отстраниха от многонационалната програма за закупуване и подпомагане на разработването и изграждането на бойния самолет през 2019 г., след като тя се сдоби с противовъздушни системи С-400 от Русия.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

Източник: БГНЕС