По думите му вариантът за правителство на малцинството е възможно да има предимства

В България досега е имало две правителства на малцинството. Първото е на СДС през 1991 г. - със 110 депутати в парламента и второто е на Бойко Борисов през 2012 г., което беше подкрепяно от 117 депутати. Днес лидерът на ГЕРБ-СДС отново лансира тази идея.

Стабилността зависи от консолидираните мнозинство или опозиция. Ако е правителство на малцинството, излъчено от първата политическа сила, за да бъде устойчиво не трябва да се коалират опозиционни партии, чийто брой на депутатите надхвърля 121 души. Това заяви докторът по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски” Орлин Колев.

Колев уточни, че това е минималният брой депутати, необходими да се бламира правителство, тоест да се гласува вот на недоверие.

Борисов след консултациите при президента: Ще предложим правителство на малцинството

„Да имаме редовно правителство е изключително важна цел, особено в днес. Прави чест на политическите партии и лидерите им, че я поставят на преден план. Правителството следва да кажем, че се образува и избира от НС с обикновено мнозинство. Тоест възможно е 62 народни представители до 121 да изберат правителство. Това означава, че може да се избере и под 121, въпроса е и в бъдещите стабилност и сигурност на това правителство”, заяви докторът по конституционно право.

Орлин Колев подчерта, че е необходим кворум, за да се вземе решението. „Кворумът се формира от повече от половината народни представители. Тоест 121 трябва да присъстват в залата, за да бъдат легитимни решенията за образуване на правителство”, допълни той.

По думите му вариантът за правителство на малцинството е възможно да има предимства. "С оглед на липсата на поемане на отговорност. Тоест ако идеята е да стоварим отговорността върху първия - да му дадем необходимата подкрепа в началото да образува правителство и след това във всеки един удобен момент да отричаме, че сме с него - в този смисъл защо да няма предимства?"

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase