Националният парк „Казиранга“ е дом на почти половината от световната популация на този застрашен вид

Над 150 животни, девет от които редките и застрашени еднороги носорози, се удавиха при наводнения в националния парк „Казиранга“ в североизточния индийски щат Асам, предаде Ройтерс.

Властите в щата Асам се борят с внезапните наводнения, предизвикани от проливни дъждове през последните два месеца. Най-малко 79 души загинаха, а ферми и жилищни райони са под вода, което доведе до разселването на хиляди хора. По официални данни от вторник са регистрирани седем смъртни случая.

Наводнения и свлачища в Южна Корея, четирима загинаха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Националният парк „Казиранга“ е дом на почти половината от световната популация на еднорогите носорози, която наброява около 4000 екземпляра. Почти една трета от лагерите в парка са наводнени.

В сряда индийската метеорологична служба съобщи, че през следващите 2-3 дни се очакват силни валежи в северните и североизточните щати, което може допълнително да влоши ситуацията. Нивата на водата в девет реки в Асам вече са над опасните нива, а притоците на река Брахмапутра се очаква да се повишат допълнително, според доклад на щата.

Множество реки в източния индийски щат Бихар също скоро ще излязат от коритото си, тъй като водата тече надолу от съседен Непал, части от който също бяха наводнени по-рано тази седмица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анна Владимирова, БТА