Депутатите отново спориха по темата

Във вторник избухна скандал за милиард и сто милиона лева. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че тези пари ще бъдат удържани от Европейската комисия заради нарушения по земеделски програми.

Проектите обаче вече са в ход - това означава, че разходите по тях ще трябва да се плащат от държавния бюджет. Информацията за това се съдържала в писмо на Еврокомисията. От ГЕРБ обаче отрекоха съществуването на такова писмо. И обявиха, че България усвоява 99% от евросредствата, които ѝ се полагат. 

В "Здравей, България" тази сутрин земеделският министър Десислава Танева обясни: "Нищо от това, което каза Корнелия Нинова не е вярно с изключение на това, че има писмо от ЕК. Тези 1,1 милиарда лева са разплатени и възстановени от ЕК, заедно с прихващане на аванса, платен 2008 година по старата програма".

"Тези 522 милиона евро за изплатени през 2015 година от Държавен фонд „Земеделие”, а след това са ни възстановени от Европа. Много малка сметка за уравняване остава", уточни тя и подчерта: "Не губим 1,1 милиарда лева. Програмата не е спряна". 

Коментарите по темата продължиха и в парламента, където земеделският министър отново обясни, че програмата не е спряна. Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева пък се обърна към опозицията с думите "При вас всичко е наопаки, вие всичко разбирате и затова сте на това дередже", а депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обвини делутатите от левицата в лъжа. 

След думите на Корнелия Нинова, че "това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради когото 20 българи се замозапалиха, това е единственият кабинет, който проля кръв пред парламента", последваха и реплики от страна на депутатите от ГЕРБ. 

"Българите избиратели са тези, които казаха кой трябва да управлява и това е премиерът Бойко Борисов", заяви Цветан Цветанов.

Дебатите продължиха и в кулоарите на парламента. Именно там заместник-министърът на земеделието Васил Грудев се опита да убеди депутатите от БСП, че няма опасност да ни бъдат спрени европейски пари по земеделските програми. 


По казуса говорителят на ЕК за земеделието и развитието на селските райони Даниел Росарио направи следното изявление:

"Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни-членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове. Плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа така, както са планирани. Плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 млрд. евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период. Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап. В момента Европейската комисия обсъжда въпроса с българските власти според обичайната и нормална процедура. Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски от това, което беше представено в някои медии".