Спор между вицепремиера Томислав Дончев и евродепутата Илияна Йотова

Сблъсък избухна между ГЕРБ и БСП по въпроса спрени ли са или не 1 милиард и 100 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони. Тези пари ще трябва ли да ги плаща българският данъкоплатец от националния бюджет? Или напротив, те са постъпили в сметките на държавата? И извинявал ли се е някой от ръководството на БСП за обвиненията? 

„Никой от представителите на БСП, още повече председателят Корнелия Нинова, не се е извинявал на когото и да било. Живеем в парламентарна република, опозицията има право да задава своите въпроси и да получава отговори за тях. А не да си говорим на емоции, кой на кого се извинява. Още повече такъв акт изобщо не е налице”, заяви Илияна Йотова в предаването „Здравей, България”. 

По темата

Йотова обясни още, че вчера е получила отговор от ЕК на официално нейно питане. Въпросите в него били: дали действително ще има финансови корекции по програмата за селските региони за България, кои са най-честите грешки, за да се налагат тези финансови корекции в проектите, и каква ще бъде сумата, която ще бъде отнета на България.

„Вчера получих отговор от комисаря, който ми каза три неща: че в момента има процедура към България, че в момента продължават одитът и прегледът на разходите за 2015 г., че имат забележки по отношение на редовността на проектите и по отношение на обществените поръчки. Този отговор моментално изключва факта, че в момента са разплатени всички средства от страна на Европейската комисия, които тя дължи на България”, заяви Йотова.

Според нея не е истина, че България е получила всички средства от ЕС. 

„Размерът на финансовата корекция ще бъде известен, когато завършат проверките към България”, заяви още Йотова. „Европейската комисия ще наложи финансови санкции. Как и колко – това ще реши тя”.

На обвиненията отговори вицепремиерът по управлението на европейските средства Томислав Дончев. 

„Одитни мисии има непрекъснато, по всяка от оперативните програми. Не по малко от 20-30 на годишна база”, заяви Дончев. „Финансови корекции имаме непрекъснато. Ако сте кмет, община или фирма и сте объркали някъде процедурата, направили сте грешка или още по-лошо, което се случва по-рядко – опитали сте се да отклоните пари, тогава ще се наложи да връщате пари. Преди държавата да се наложи да връща, ще връщате вие”, обясни Томислав Дончев. 

Той отхвърли да има спрени 1 милиард и 100 милиона лева. 

„Първо, Програмата за развитие на селските райони, старата програма за 2007-2013 г., тя приключи в края на 2015-а и няма как да бъде спряна, защото е приключила. Огромната част от средствата са изплатени”, заяви Дончев. По думите му остават още няколко милиона и България преговаря за тях с Европа. 

Повече гледайте във видеото!