Образуваха досъдебно производство срещу служители на реда след бунта в лагера

Образуването на досъдебно производство срещу полицаи, участвали в потушаването на размириците в бежанския лагер в Харманли, противоречи на Закона за МВР. Това смятат от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). 

По темата

В закона на МВР се казва, че "полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери" и категорично е написано, че "служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона", изтъкват от синдиката.

Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение, добавят синдикалистите, цитирани от БТА.

По-рано беше съобщено, че е образувано досъдебно производство срещу полицейски служители за причиняване на телесни повреди на двама чужденци. Разследването се провежда от следователи от Следствения отдел на Окръжната прокуратура в Хасково. Все още не е установено кои са въпросните служители на реда. Проверката започна заради публикувани снимки с ранени мигранти след бунта в Харманли.