Гледайте сериала по Нова ТВ

„Кора е господарката на Даунтън – тя е поела юздите от свекървата си – графинята-вдовица Вайълет Кроули", представя героинята си Елизабет Макгавърн в сериала „Имението Даунтън”, който зрителите имат възможност да гледат по Нова ТВ. „Тя е наследница, пристигнала в Англия в търсене на съпруг аристокат. Има много щастлив брак, от който има три дъщери. Управлява огромно домакинство и се справя впечатляващо добре с всичко, включително с огромния културен шок от този много обикновен свят".

Любопитното е, че актрисата и нейната героиня споделят доста прилики. Може дори да се каже, че Кора е отражение на пътешествието на Елизабет преди години.

„Страхотно е да играя роля, която в известна степен е отражение на моя живот, защото аз съм американка, прекарала близо 20 години в грижа за английски деца. Самата аз трябваше да свикна с културните различия, така че в това отношение със сигурност мога да разбера Кора и да уважавам онова, което тя изразява на базата на собствения си опит", разказва американската актриса.

Елизабет е родена в Илинойс. Интересното около нея е, че освен актриса тя е и музикален текстописец и дори има записан втори албум с групата си „Sadie and the Hotheas”. „Трябва да призная, че съм много по-добър текстописец отколкото музикант, но за мен свиренето на китара е най-добрият начин за почивка. Обожавам го и това е страхотен начин да се свържа с хората и да ги обединявам”, разказва тя. „С Мишел Докъри, която играе лейди Мери, често репетирахме и пеехме заедно на снимачната площадка. Беше много забавно", спомня си тя.

В „Имението Даунтън" номинираната за „Оскар” актриса за втори път играе ролята на съпруга на Хю Боневил, макар и в много различни сериали. „Съпругът ми Саймън Къртис продуцира и режисира Хю, Том Холандър и мен в „Замръзване" (Freezing) – кратък комедиен сериал на BBC Two”, обяснява тя.

Елизабет Макгавърн си партнира с Робърт де Ниро в култовия гангстерски филм на Серджо Леоне „Имало едно време в Америка" (Once Upon A Time In America), a по-късно партнира на Мики Рурк в „Джони Хубавеца" (Johny Handsome).

Гледайте „Имението Даунтън” по Нова ТВ.