Интервю с репортера на Нова Марина Цекова за Vesti.bg

Деца за продан, или колко струва да осиновиш дете на черно? Това показа репортерът на Нова Марина Цекова в поредица материали за схемата на осиновяване.

Осиновяването срещу пари е практика от години. Официален ценоразпис няма, но сумите започват от 10 000 лева и могат да стигнат до 30 000 евро. И докато отговорните институции отричат съществуването на подобни практики, търговията тече на пълни обороти.

Защо посегнахме на най-скъпото? Къде е контролът на държавата и ще позволим ли съдбата на децата ни да попадне в порочния кръг на „Параграф 22” – отговаря Марина Цекова в интервю за Vesti.bg

От колко време работите по това разследване и откъде всъщност разбрахте за тази корупционна практика?

Разследването отне около два месеца. Наложи се доста време да изчакваме и да събираме информация, защото темата е изключително чувствителна и всяка необмислена дума или твърдение може да срине репутацията на човек или институция. В хода на разследването попаднахме на редица семейства, които са плащали за деца. Заради извършеното от тях престъпление, логично, отказаха да застанат пред камерите ни. Но ни дадоха ценна информация как да развием материала.

От репортажа видяхме, че това всъщност е много добре смазана и установена схема. Има ли информация от колко време продължава и колко семейства са платили, за да осиновят дете? Други семейства сигнализирали ли са?

Осиновяването срещу пари е практика от години. Съдим за това от историите на хората, които са платили за дете. Търговията обаче е много трудно да се покаже и докаже. Хората, които осиновяват у нас, го правят основно от невъзможност да имат собствени деца. Притиснати от положението си, те са готови на всичко, за да бъдат родители. Затова тези, които са платили – мълчат. А тези, на които им искат пари – също мълчат, защото знаят, че ако проговорят, системата няма да ги предпази, а ще ги накаже. Така попадаме в параграф 22.

В нашето разследване попаднахме на изключение – семейство, което има и може да има деца. Затова за тях да кажат своята истина беше по-важно от това да приберат вкъщи дете.

Видяхме, че ако искаш да осиновиш дете, трябва да платиш поне 10 500 лева – 10 000 за адвоката и 500 лева за социалния работник. Спомена обаче, че за други деца е искана сума около 15 000 евро. От колко до колко стигат цените и от какво зависи всъщност?

Официален ценоразпис няма. За щастие няма и шоурум. Научихме, че адвокатските хонорари започват от 10 000 лева, но това е цената за българи. Ако в семейството има чужденец, исканата сума може да стигне до 15 000 евро. Ако пък семейството е от чужбина – знаем за тарифи до 30 000 евро. Цената обаче зависи и от изискванията на семейството. Колкото по-малко, бяло и здраво е детето – толкова по-скъпо. Изтръпвам, казвайки това. Защото между живота и парите не трябва да има знак на равенство.

Цялото интервю с Марина Цекова за Vesti.bg четете тук