Репортаж от поредицата, посветена на социалната инициатива на Нова „Мисия образование”

Реални ли са резултатите на българските ученици на матурите? Този въпрос задава репортерът Мария Милкова в следващия репортаж от поредицата, посветена на социалната инициатива на Нова „Мисия образование”. 

Според Топ 10 на най-добрите училища у нас за 2014 година на трето място по успех на матурите е езиковата гимназия в Кърджали със среден успех от 5.72. На седмо място, изпреварвайки редица елитни гимназии, се оказа СОУ „Васил Левски” в Ардино, където всички 18 зрелостници са били отличници със среден резултат 5.62. 

Темата коментира Лазар Додев, директор „Организация, контрол и инспектиране” към Министерството на образованието и науката: „Миналата година имаше заглавие в медиите: „СОУ-то в Ардино би СМГ”. Това създаде негативни нагласи в гилдията, защото хората не можеха да възприемат, че това е истина”.
 
За да провери дали резултатите са реални, Министерството на образованието изпраща по двама инспектори в 11 училища в област Кърджали, като специално внимание обръщат на малкото училище. Първо квесторите откриват, че няма камери и се налага монтаж в последния момент. Констатирано е, че в училището има лице, което не е в комисията, отговаряща за изпитите. Резултатът е, че от 36 ученици шестима са с анулирани работи. 

Повече по темата вижте повече в репортажа на Мария Милкова за „Здравей, България” по Нова.