С инициативата „Мисия образование” нова телевизия поставя образованието на фокус

Бъдещето на българското образование се очертава като все по-тревожно, тъй като се очертава недостиг на квалифицирани педагози. В близките 10 години се очаква да се пенсионират повече от половината учители. На тяхно място трябва да дойдат млади преподаватели.

За съжаление, обаче, в България те не са достатъчно, за да запълнят освобождаващите се места. Бакалаврите, които завършват хуманитарни науки, са малко над 10 хиляди. Броят на магистрите пък е само 2 500.

В момента от общо 93 000 преподаватели, младите учители на възраст до 30 години са само 4 500 души, а тези на възраст до 35 години - 5 000. Така, от близо 100 000 учители, само около 10% можем да наречем млади.Ниското заплащане е основната причина за отлива на кадри в системата. От криза в образованието е заплашена не само страната ни, но и цяла Европа. В близките няколко години се очаква недостигът на учители да достигне 2 милиона.

Подробности гледайте във видеоматериала на репортера Ивомира Пехливанова, част от инициативата на Нова „Мисия образование”, с която медията насочва вниманието към образованието чрез серия репортажи и дискусии.