Не пропускайте репортажите на кампанията „Мисия Образование” всеки понеделник в „Здравей, България” по NOVA

Защо децата се връщат през септември в клас по-неграмотни, отколкото са били преди ваканцията? Отговор на този въпрос потърси Невена Василева в рамките на кампанията „Мисия Образование” на NOVA.

Много често се оказва, че учениците показват по-слаби резултати в началото на новата учебна година, отколкото в края на предходната. Феноменът е известен сред специалистите под названието „лятна загуба на образование” и е типичен за страни с дълги летни ваканции, през които децата не са ангажирани с четене или други активности. Установено е, че най-много страдат познанията по математика. За да възстановят това пропадане в знанията, учителите са принудени да правят по-дълги преговори и това води до загуба на време за преподаване на нов учебен материал.

За да се избегнат такива негативни последствия от дългите ваканции, специалистите съветват децата да започнат постепенно да се занимават с четене и преговори след първия месец на лятната ваканция. Другият вариант е да има по-кратки ваканции. За сравнение в Германия лятната ваканция е шест седмици, а в България между 11 и 13.

Повече по темата гледайте във видеоматериала на Невена Василева от „Здравей, България”.

Вече втора поредна година Новините на NOVA слагат образованието на фокус. Защото oбразованието е отговорът на всички големи въпроси, то е мисия за всеки от нас. Не пропускайте „Мисия Образование” – най-новата рубрика на „Здравей, България” – всеки понеделник по NOVA.

Вашите сигнали за неуредици в образованието можете да оставите като коментар под статията, да ни пишете във Facebook страницата на Новините на NOVA или на имейл novinite@ntv.bg.