Генка Шикерова припомня неуредиците в Бърза помощ тази вечер след централната емисия на Новините на NOVA

Защо линейки пътуват 200 км, за да заредят с гориво? Има ли опасност за живота на хората, докато ги чакат? Отговорите на тези въпросите ще припомни Генка Шикерова в „Най-доброто от „Разследване в Темата на NOVA” тази неделя след централната емисия на Новините на NOVA. 

В края на миналата година правителството обедини Центъра за спешна медицинска помощ в София с този на областта за по-практично и за да се спестят разходи. След обединението всички линейки на София и основната част от областта зареждат задължително на една бензиноколонка. За да могат да работят, линейките от Пирдоп, Елин Пелин и Своге правят нарочни курсове за зареждане до София.

Обединението на Центъра за спешна медицинска помощ в София с този на областта обединява и бюджета за ремонти на линейките. Тук също се установяват съмнителни практики. Критерият цена на час е водещ при избора на фирма за ремонта на линейките. Настоящият изпълнител печели с цена от 10 лева и 20 стотинки, при редовна тарифа от близо 50 лева. От фактура до „Бърза помощ” става ясно, че обикновена смяна на гумите e калкулирана за 4 часа. В договора ясно е записано, че ремонтните дейности не трябва да надхвърлят регламентираните сервизни нормовремена. За демонтаж и монтаж на гуми е необходим малко повече от час.

Не пропускайте „Най-доброто от „Разследване в Темата на NOVA” тази вечер след централната емисия на Новините на NOVA.