Уникалното по рода си събитие ще събере на едно място лидери и ИТ гурута, които ще очертаят европейската дигитална визия през Българското председателство на Съвета ЕС

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество, ще открие първата и уникална по своя формат за България Дигитална (не)конференция София 1.0 (The Digital UnConference Sofia 1.0). Събитието се организира от Дигитална Национална Коалиция (ДНК) и фондация “Решения за бъдещето“. NOVA e медиен партньор на форума. (Не)конференцията ще се състои на 26 октомври 2017 година в Sofia Tech Park. Сред участниците ще бъдат още президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Дни преди началото на Българското председателство на Съвета на ЕС, The Digital UnConference Sofia 1.0 ще предостави трибуна на политици, неправителствени организации и водещи технологични компании, за да обсъдят дигиталното бъдеще на Европа. За разлика от традиционните конференции, (Не)конференцията, наричана още конференция “Отворено пространство“, е формат, в който участват и имат думата всички присъстващи. Ролите на модератор и панелисти изчезват и всички заедно и наравно ще имат думата за въпроси, мнения и дискусии. Целта на (не)конферентните сесии е да трансформират колективното знание в кратки резюмета, които да бъдат предадени на еврокомисаря Мария Габриел с цел да се оптимизира политиката на дигиталното общество.

Електронното управление, дигиталните медии, гражданство, финанси, образование са само част от темите на (не)конферентните сесии, в които ще се стимулира активното включване на всички присъстващи участници от екосистемата с цел да се избегне традиционната “затворена“ конферентна форма с един говорител и да се извлече максимална полза от дискусията.

“Texнoлoгиитe са утвърден ĸaтaлизaтop зa гeнepиpaнe нa pъcт и иĸoнoмичecĸи пpocпepитeт, пoдпoмaгaйĸи xopaтa и бизнeca дa ycпявaт в peaлизиpaнeтo нa пълния cи пoтeнциал. ИТ потенциалът на България също е очевиден през последните години – старт-ъпи, ИТ професионалисти, бизнес лидери създават уникална среда за един истински ИТ хъб на Балканите. Всички ние заедно трябва да градим единна и свързана, дигитална Европа“, заяви Мария Габриел броени дни преди срещата.

Повече информация за събитието и регистрация може да бъде направена на сайта, както и през специалното мобилно приложение The Digital Unconference Sofia 1.0, което всеки може да свали на мобилния си телефон за iOS или Android. Геймификацията в приложението прави ранкинг на най-активните потребители, което ще позволи на организаторите да ги определят и изненадат със специален жест в деня на събитието.