Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ продължават с невероятното си пътешествие из земите на племенните народи на Етиопия тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Екипът приключенци се отправя към селата на Хамар, едно от най-колоритните племена, населяващи долината на река Омо в Етиопия.

По време на сухия сезон местните живеят близо до водите на реката и езерата, а когато дъждовете отново се върнат, се връщат обратно при пасищата. Младите мъже отговарят за стадата, извеждат ги на паша, грижат се за животните. Броденете по цял ден под парещото слънце излага кожата им на опасност от изгаряне, затова на помощ идва глината, с която се покриват, за да се предпазят.

От хилядолетия насам племенните народи продължават да рисуват телата си с минерални пигменти. Цветовете и рисунките по телата им обозначават позиция, ритуал или предупреждение за заболяване, символи за привличане на противоположния пол, асоцииране със семейството, племето или животно.

Хамар са обсебени от стремежа си към красота. Те имат много ефектен стил на прическите. Жените знаят много начини да подреждат косата си по впечатляващ начин. Най-известният стил е, когато косата им е на къси кичури, валцувани в охра и мазнини или в дълги усукани нишки. Тези медни цветни нишки се наричат "гоша", това е знак за здраве и благополучие. Те носят огърлици от топчета, железни гривни около ръцете си и украсяват гърдите си с много черупки.

Около вратовете си носят "есенте" - желязо, увито с кожа. Тези накити се носят, за да демонстрират благополучието на съпруга. От особено значение е рингът от метал и кожа с фалически елемент. Това бижу носят единствено първите съпруги на Хамар.

Често младите съпруги Хамар биват покривани с червената охра и масло от глава до пети и затваряни в колибите без право да излизат, за да са сигурни съпрузите им, че децата им ще бъдат от тях. Затворничеството може да продължи цели шест месеца след сватбата.

Екипът на “Без багаж“ е изправен пред дилемата дали да преговаря за снимки в селото на Хамар, тъй като повечето от мъжете са нарамили оръжия на гърба си. Автоматичните оръжия  са популярни по поречието на Омо след конфликтите в Судан. Днес в долината почти всяко семейство притежава АК-47.

Гледайте новия епизод на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.