Актрисата дава от финеса си на импулсивната героиня от "Полицаите от края на града"

В сериала "Полицаите от края на града" по NOVA редом до популярни актьори застава едно малко познато момиче. И си партнира абсолютно равностойно с тях - Йоана Кирчева играе Криси, дъщерята на инспектор Пламенов. За нея това е първата голяма роля пред камера. Дебютира в телевизията епизодично в сериала " Откраднат живот". Приема като страхотен шанс да работи с толкова утвърдени актьори в полицейската поредица. Миналата година актрисата завършва НАТФИЗ и започва работа в Плевенския театър.

"Екипът е прекрасен, много се радвах, че имах възможност да се потопя директно в дълбоката вода", казва младата актриса. Благодарна е, че са я приели като равна, а тя попивала опита им.

"Поканиха ме на кастинг, минах през няколко кръга и много текстове. Около 30 момичета се явихме за тази роля. Подготвих се добре, харесах героинята, бях ентусиазирана. Много съм щастлива, че избраха мен", разказва Йоана пред "Всичко за семейството".

Не ѝ е било лесно да влезе в образа на Криси, защото героинята е много далече от нея като сетивност, темперамент, характер. "Точно затова беше прекрасно предизвикателство за мен, провокира ме като актриса и се вдъхнових да я опозная - обяснява Йоана. Тя ми даде много, но и аз съм ѝ дала част от себе си, все пак съм я прекарала през собствената си сетивност. Разбирала съм я, защитавала съм я. Според мен е много важно един актьор да бъде адвокат на ролята си. Може би и предадох повече финес, опитах се да развия емоционалността ѝ, естествената ѝ чувствителност. Поне така предполагам."

Актрисата подсказва, че е една от ролите, която търпи най-голямо развитие в сериала. Тийнейджърката съзрява, минава през много трудности, въвлечена е в доста романтична комуникация с главния си екранен партньор Кристиян. "Със сигурност ще видите дори този сезон какво развитие търпи, ако има продължение сериалът, става още по-осезаемо", казва Йоана. Бърза да я защити, защото на моменти Криси е доста импулсивна, не се владее. Но това се дължи на нейната възраст, на липсата ѝ на опит.

За Йоана е важно да не спира да се развива и да се бори за шанса да докаже, че работи и че е сериозен професионалист. Не си поставя ограничения - иска да прави и качествено кино, и качествен театър. Вече добавя и телевизия. Не предполагала, че толкова ще ѝ хареса. "Но много се забавлявах, много ми даде като опит участието в сериала", признава тя.

Естествено е в началото на кариерата си да мечтае за много и интересни роли. Има си предълъг списък с имена на драматурзи, постановки, образи. Но най-вече иска да открива нови дълбини на чувствителността си, на възможностите си, на многообразието си на сцената и през камерата. Точно заради това не обръща особено внимание, че е красива жена.

И не се притеснява, че някой може да е щампова и да я постави в едностранен образ до края на живота ѝ.

Целия материал за Йоана четете във вестник Всичко за семейството.