Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще разкажат на зрителите една невероятна история за чудеса от Мианмар тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. В езерото Инле в центъра на златна ступа в украсено светилище на пиедестал се съхраняват пет над 800-годишни фигури на Буда. Златните листчета, лепени по фигурите, са толкова много, че те са станали неразпознаваеми като образи на Буда. По-скоро изглеждат като солидни късове злато. Всеки ден будистките поклонници идват в манастира, за да отдават почитта си на статуите и да положат още златни листчета върху тях.

Изображенията се смятат за донесени в района на езерото Инле от владетел на империята Баган през 12 век. Фигурите се изнасят с лодка по време на фестивална процесия из езерото. 18-дневният фестивал е най-важният фестивал в щата Шан. До средата на 60-те години на миналия век всичките пет фигури на Буда се качвали на лодката за процесията около езерото. През 1965 г. една от тях се изгубила, когато лодката се обърнала и статуите паднали в езерото. Хората се гмурнали във водата и успели да намерят четири от фигурите, но петата така и не била открита.

Накрая, след като се отказали от търсенето, всички се връщат в пагодата Паунг Доу О. Изненадата била огромна - изгубената фигура по някакво чудо вече се била озовала в своя храм. Оттогава навън се изнасят само четири от изображенията на Буда, петата фигура винаги остава в пагодата…

Гледайте новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.