Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще разкрият на зрителите тънкостите на изящното китайско изкуство тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Модерните градове на Китай са едното лице на страната. Тук са футуристичните небостъргачи, влаковете стрели, телефоните, с които се свързваш със света и се разплащаш за всичко. Но същевременно Китай къта неописуеми съкровища в малки градчета и селца, сякаш замръзнали в древни епохи. Дървени къщи с висящи червени фенери, водни канали, по които плават лодки, превозващи пътници и товари, каменни мостове и храмове, фантастични градини и традиционни работилници посрещат закопнелите за пътешествие във времето.

Древният китайски град Нанксун в провинция Жеджианг не е толкова известен като други водни градове в Южен Китай, но това е причината да съхрани автентичните си черти и традиционна култура. Смята се, че е най-непромененият воден град.

С история от повече от 1400 години градът изпъква по време на Южната династия Сонг - (1127-1279), благодарение на процъфтяващата си копринена индустрия. При династията Минг  (1368-1644) Нанксун е бил един от важните търговски центрове. Намира се на час и половина път от Хангжоу и на 2 часа от Шанхай.

Нанксун се е обособил като интересна комбинация от европейски стилове, което прави това място по-различно от другите водни градове. Едно от бижутата му е малка лотосова градина. Била е частна собственост на някога най-богатият човек в района. Градината е тиха и романтична с малкото езеро, павилион, алпинеум, дървета и цветя. По уличките на градчето се редят малки магазини, ресторантчета и работилници на занаятчии. Разходката е прекрасен повод да се запознаеш с изкуството на калиграфията. Историята на красивото писане на ръка е неразривно свързана с историята на писмеността и почерка. Според писмените системи се различават източноазиатска, арабска, еврейска, европейска и др. калиграфии. Добрата новина е, че в съвременния свят калиграфията е все още жива…

Какво ще открият за зрителите “Без багаж“ в Китай? Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.