Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Калиграфията е широко практикувана и почитана в цивилизациите от Източна Азия и до днес служи като непрекъсната връзка между миналото и настоящето. Пътешествениците от “Без багаж“ ще разкрият на зрителите тънкостите ѝ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Китайската калиграфия се смята за най-висша сред визуалните изкуства в Китай. Освен това е довела до развитието на много други форми на изкуство.

Четките на Худжоу, мастилото Хуи, хартията Ксуан и плочките за мастило Дуан са четирите неизменни традиционни китайски съкровища, знакови представители на китайската традиционна култура.

Худжоу е известен с четките за калиграфия. Изработват се в градчето Шанлиан. Историците са проследили развитието на четката Худжоу назад към династията Чин, 3 в. пр. Хр. В продължение на повече от 2000 години тези четки били предпочитани от калиграфите в цял Китай заради отличната им изработка и разнообразие от видове. Това са едни от най-разпознаваемите китайски четки, използвани за калиграфия.

Четките за калиграфия могат да бъдат обикновени и екзотични. За направата на обикновените е нужна козина от коза,  сибирска невестулка, четина от свиня, нишки от мишка, бивол, вълк и заек, докато за екзотичната четка трябва да се достави козина от тигър, пера от птици, власинки от елени и дори човеши косми. Китайците вярвали, че четка за мастило, направена от косата на бебе, носи късмет на имперските изпити.

За различните стилове се използват четки с различна твърдост и дължина на косъма. В калиграфията никога не се използват четки със синтетични влакна. Цените на четките за мастило варират от по-малко от един долар за най-обикновените до няколко хиляди долара за екзотични варианти.  

“Без багаж“ откриват мястото, където се правят най-добрите и търсени от най-големите майстори калиграфи четки - град Шанлиан в района на Худжоу, провинция Жеджианг.

Какво ще открият за зрителите “Без багаж“ в Китай? Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.