Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще разкрият на зрителите пътят на скъпоценния камък нефрит от мините до бижутерските магазини тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. В Съединените щати и Европа скъпоценни камъни като диаманти, рубини, сапфири, смарагди, опали и гранати са много по-популярни от нефрита. Този камък не се смята за толкова ценен в тези части на света, колкото в Китай. Китайците имат много по-специално отношение към нефрита, от всеки друг. В продължение на хиляди години нефритът е най-популярният скъпоценен камък в Китай.

Китайските императори искали отлични екземпляри от нефрит и търгували, дори воювали с далечни народи, за да ги придобият. В Китай подаръци от нефрит са поднасят на почти всяка важна годишнина - като рождени дни, бракосъчетания и други събития. Китай е страната, в която значението на нефрита е най-високо. Днес едни от най-големите аукциони на нефрит се провеждат в Хонг Конг, търгове за отличителни късове има и в столицата на Мианмар.

Нефритеният пазар в Мандалай е завладяващо място. Това е мястото, където се правят нефритените гривни, така популярни сред китайските и азиатските клиенти. Най-редкият е смарагдено-зеленият джадеит  - кабошон или полиран, без да е фасетиран камък. В най-доброто си полупрозрачно качество той се нарича "имперски" нефрит и се търгува по-скъпо и от истинските изумруди.

Всепризнато е, че бирманският джадеит е най-красивият в света. Появява се в много различни цветове, но след смарагдено-зеления, естественият лавандулов нефрит е най-силно търсен и също така носи високи печалби. На този пазар почти не идват туристи. Първо, защото това е място за сериозна търговия на експерти и второ, защото тук рядко някой говори друг език освен бирмански.

Веднага щом се появят смарагдено-зелен или лавандулов оттенък в блок от нефрит, цените се покачват, достигайки няколко стотици и дори хиляди долари. От Мианмар произхожда над 70% от световно добивания висококачествен нефрит и по-точно неговата разновидност - джадеит. Находищата в северните райони на Мианмар са най-висококачествените в света.  Нефритени камъчета се намират и в речните корита на Мианмар.

Защо нефритът е толкова търсен в Азия и особено в Китай? Гледайте в новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.