Глобалният бранд разви технологиите за работещ локално на устройството изкуствен интелект "Facing emotions", включвайки водещи дизайнери на аксесоари

Хората със зрителни увреждания демонстрират огромен интерес към технологии, които биха направили живота им по-лесен и са в състояние да им осигурят по-голяма независимост. Т.нар. "асистиращи технологии" са предназначени да помагат на хора с различни типове увреждания, в това число и незрящите. Сред приспособленията за незрящите се откроява и наскоро обявеното от Huawei приложение "Facing Emotions".

В последните години се появяват интересни проекти, които имат за цел да отговорят на нуждите на незрящите потребители. Производители на хардуер, инженери и програмисти непрестанно се стремят да създават удобни и практични продукти. От своя страна Huawei впрегна мощта на технологиите с изкуствен интелект, работещи на мобилни устройства, като надгради разпознаването на сцени и обекти в камерите с разпознаване на човешките емоции, и ги вгради в приложение, специално разработено за хора със зрителни увреждания.  

Проектът на Huawei "Facing Emotions" доказва, че технологиите наистина могат да бъдат верен помощник на хората. Мобилното приложение сканира човешкото лице и разпознава изразената върху него емоция, като я възпроизвежда под формата на звуков сигнал и по този начин предоставя едно изцяло ново изживяване на хората със зрителни увреждания.

Новият Huawei Mate 20 Pro притежава иновативна система за изкуствен интелект, която позволява на приложението "Facing Emotions" да разпознава емоциите, изписани на лицата на хората. За да се случи това, потребителят трябва само да насочи камерата на смартфона към лицето на човека, с когото разговаря, след което приложението ще разпознае неговата емоция и чрез звуков сигнал ще извести дали тя е радост, гняв, отвращение, тъга, изненада, страх или презрение. Всяка емоция бива разпозната от изкуствения интелект под формата на различен тип лицево изражение. След това то я причислява към гамата на някоя от гореизброените 7 емоции и известява чрез специален звуков сигнал каква е тя.

Този сложен процес е възможен единствено благодарение на много високите оперативни възможности на Huawei Mate 20 Pro. Смартфонът е базиран на първия в света интелигентен чипсет с двойна невронна мрежа Kirin 980, осигуряващ огромна изчислителна мощност и разпознаване на до 4500 изображения в минута.

По време на първите тестове на приложението Facing Emotions е установено, че незрящите могат несъзнателно да поставят пръстите си пред камерата и по този начин да попречат на правилното му функциониране. Те споделят, че за тях е важно да могат да използват приложението в режим "hands free" и имат нужда от това поне едната им ръка да е свободна, за да могат с нея да държат бастуна или кучето-водач. Поради тази причина Huawei потърси услугите на полския дизайнер Ян Кочански, който създаде специален кейс, пригоден специално за нуждите на приложението Facing Emotions. Мелодиите, изразяващи емоциите, са създадени и адаптирани от слепия композитор Томаш Билецки, който композира интуитивни и лесно разпознаваеми мелодии специално за нуждите на приложението.

"Ние като бранд се стремим да излизаме възможно най-далеч извън зоната си на комфорт и да помагаме на хората да преодоляват най-различни предизвикателства, използвайки силата на технологиите" сподели Лонгруи Циу, country manager на Huawei за България и Македония.