Документалният филм “Калин и отбора на затвора” е с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов

Документалният филм “Калин и отбора на затвора”, който е с продуцент  Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов, спечели наградата за най-добър документален филм на престижния хърватски Вуковар филм фестивал. Той беше единственото българско участие и се състезаваше с продукции от всички дунавски държави.

“Калин и отбора на затвора” представя една вдъхновяваща история по действителен случай, която разказва за втория шанс и преобръщането на ценностната система. Премиерата на лентата пред българска публика беше по време на „София филм фест“, а първото му представяне бе на „Сараево филм фест“ миналата година.

Заснемането на „Калин и отбора на затвора“ продължава пет години, а основната локация е затвора в Казичене, което го превръща в единствения по рода си в България. Лентата разказва за усилията на един мъж да преобърне ценностната система на хора, които се смятат за утайката на обществото. 

Вуковар филм фестивал се провежда за 13 път в дунавския град и представя богата програма от европейски игрални, документални и късометражни филми.

Тази година сред акцентите в програмата бяха най-новите филми на Педро Алмпдовар, Пауло Сорентино и отличеният за най-добър игрален филм в Кан “Паразит”.