„Още от малък следях с интерес американския формат на предаването“, сподели сребърният медалист от трети сезон в студиото на „Събуди се“.

Той е готвил за една от най-популярните певици Лейди Гага. Кулинарията е неговата голяма страст и начин на живот, а любовта към храната наследява от родителите си.

Макар че се разминава на крачка от победата в Hell’s Kitchen България, Атанас Балкански е твърдо решен да не се отказва от готвенето. Драгомир Танев и операторът Андрей Стоилов срещат зрителите на „Събуди се“ с доброто момче от трети сезон на „Кухнята на Ада“.

Сребърният медалист на Hell’s Kitchen България смята, че това, което не му е достигнало, за да грабне победата в кулинарната надпревара е времето. „Реджеп беше по-добрият състезател, но не мисля, че беше по-добрият готвач“, категоричен е той.

За оценката „скучни чинии“, поставена на Атанас от шеф Ангелов

„Смятам, че успях да изляза от зоната си на комфорт, правих различни ястия, винаги бяха вкусни. Не бяха винаги на топ ниво като красота и креативност, но смятам, че на вкус бяха страхотни. Зрителят няма как да види или оцени това. Както казах, Реджеп беше по-нахаканият, по-добрият състезател.“

От златна резерва до финала на кулинарната надпревара

„Не знаех дали ще участвам. Всяка година има резерви, ако нещо се случи в предаването, както и стана. Един ден се обадиха и ми казаха: „Утре трябва да си в предаването.“ В живота съм същият, какъвто бях и в предаването. Спокоен и уравновесен. Винаги искам всичко да е вкусно. Гледам да си свърша задачите и това, което ми е възложено. Стига то да е успешно, аз съм доволен. В никакъв случай не смятам, че не съм се доказал. В крайна сметка стигнах до финала.

За предизвикателствата в синия и в червения отбор

„Факт е, че в синия отбор имаше много индивидуалисти. Което пречеше на отбора да играе единно по време на вечерните резервации. В началото всеки си готвеше и се перчеше, че е по-добър. Всеки искаше да се изтъкне без да мисли за отбора. Затова и се проваляхме. В червения отбор беше по-различно. Там имаше много неопитни хора, които искаха да се научат. Бяха амбициозни, но нямаше кой да ги води. Когато отидох при тях, те видяха в мен лидер. Тогава нещата и потръгнаха в червения отбор. При преместването ми в синия отбор започна моята т.нар черна дупка. Успяха да изляза от нея, възстанових се и показах, че мога да стигна до финала.“

От една изолация в друга

„Чувството след излизането ми от играта беше много странно. Бях много шокиран, че излизам от една тримесечна изолация и се озовавам в друга, и то световна. Пандемията ни свари в играта, но няма абсолютно никакво значение дали готвиш храна с доставки по домовете или за гости в ресторанта. В резервацията всичко трябва да е перфектно, без значение дали е в чиния или е в кутия.“

За традициите в готвенето, стажа в Waldorf Astoria Amsterdam и вкуса на Лейди Гага

„Моите родители са готвачи и от малък съм в кухнята. Винаги съм обичал да готвя. Това беше първият ми стаж, на който бях изпратен от Академията. Беше различно изживяване, защото дотогава не бях попадал в кухня „Мишлен“. Лейди Гага имаше концерт в Амстердам и беше отседнала в хотела. Беше поръчала румсървис за нейната стая и явно не беше сама, защото приготвихме доста голяма количка с храна. Като цяло не е претенциозен клиент. Нямаше нищо особено извън менюто. През годините съм готвил за доста български звезди като Орлин Горанов, Преслава, Алисия, които също са много земни хора."

За трудната страна на професията

„Трудната страна на професията е, че практически личният ни живот не съществува. Прекарваме почти цялото си време в кухнята. Колегите стават като част от семейството. В момента лично аз съм концентриран върху кариерата си. Искам да се изградя като професионален готвач. След това ще мисля за свое семейство и всичко останало“

Какъв съвет даде Наско на своите начинаещи колеги, вижте във видеото на „Събуди се“.