Мариян Станков – Мон Дьо посрещна топготвача с карамелена торта с орехи и бадеми

Главният диригент в „Кухнята на Ада“ и водещ на световноизвестното състезание за професионални готвачи Hell’s Kitchen отдава на кулинарното изкуство над 25 години от живота си. Топготвачът даде интервю за рубриката „Вкусът на историите“ в сутрешния блок „Събуди се“, където издаде интересни тънкости от кулинарния занаят, разказа повече за най-новия си проект, в който влага цялата си страст, и сподели за какво мечтае в краткосрочен план.

За титлата „Най-добър готвач“

„Според жена ми и дъщеря ми категорично аз съм най-добрият готвач в България. Даже в цялата Галактика. Има хора над моето ниво, има и такива под моето ниво, но равен с мен няма. Аз съм един единствен“, споделя шеф Ангелов.

„Вкусът на историите“: Стефан Илчев - в търсене на любовта

Професията като житейски избор

„Баща ми ми подсказа професионалния път, по който поех. Имаше един момент, в който се бях разколебал. Тогава Господ ми прати Пламен Дойчинов, мой много скъп приятел до ден днешен. Понастоящем живее в САЩ. Беше готвач в посолството ни там. Изключителен кулинарен капацитет. Когато видя, че съм се разколебал, каза, че трябва да проведем разговор. Отдели ми пет минути, които прераснаха в пет часа. Изпихме няколко бутилки вино. Той ми каза: „Виж какво – аз съм готвач от 15 години. Работил съм с всякакви хора в различни държави, но такъв чешит като теб, готвещ с такава лекота, удоволствие и желание, не съм виждал. Ще те помоля да си помислиш няколко дни и да не се отказваш“, сподели шеф Ангелов.

Вкусът на детството

„Бягал съм от детската градина заради сутрешната закуска – попара.  Няма храна, която не бих опитал. Има ястия, които не бих приготвял, защото не ги обичам и не са ми вкусни. Например мляко с ориз „Сутляш“, крем „Малеби“, грис халва.“

„Вкусът на историите“: Свежен Младенов – за вярата, която променя живота

Проект „Балкански деликатеси“

„Това е най-новата ми мисия. От две години и половина се опитвам да припомня на българите и да издигна отново на пиедестал българския street food. Кебапче, хлебче, лютеница, лимонада. Това са нещата, които навремето се продаваха във всяка „Бира – Скара“. Смятам, че бихме били много по-горди, ако предложим на идващите у нас чужденци, едно добро кебапче, вместо бургер, дюнер или сръбска скара или суши. Ние имаме наша кулинарна история по отношение на fast food. Има български вкус и трябва да се обърнем към него. Ще се чувстваме много по-горди. Както един италианец се чувства горд с пицата, ризотото и пастата си, както когато отидеш в Германия, ядеш най-хубавия къривурст, а в Япония поръчваш темпура или суши. Мисията, която съм си поставил не е никак лесна, защото този тип храна е много компрометирана. Да убедиш хората, че трябва да имат доверие и да търсят суровината преди вкуса, не е лесно. Всички знаем, че вкусът идва от солта и захарта. Всеки може да готви вкусно. Трудно е да готвиш качествено и вкусно с естествени суровини и минимум подправки. Това е висшият пилотаж в кулинарията.“

„Вкусът на историите“: Валерия Видева - нова муза в NOVA

За страстта и мечтите в кухнята

„За да разберем защо един и същи човек може да приготви лоша, посредствена и отлична храна, трябва да се запитаме защо. Разликата е в страстта. Ако не влагаш страст по време на готвене и не влагаш цялата си енергия в това да се получи ястието, няма как да стане вкусно“, категоричен е шеф Ангелов.

„Краткосрочно мечтая проект „Балкански деликатеси на скара“ да докосне колкото се може повече хора. И колкото се може повече хора да започнат да търсят суровината и качеството, а не само вкуса“, допълва топготвачът.

За списание BILLA Кулинариум

„Изключително благодарен съм на BILLA, че ме включиха в този проект, защото това е прекрасен начин да стигнеш до огромна аудитория с разбираеми и постижими, но интересни рецепти. Списанието може да бъде изтеглено безплатно от App Store или Google Play. Във всеки от броевете има над 400 рецепти и е наистина любопитно.“

Цялото интервю с кулинарния експерт, гледайте във видеото на "Събуди се".