Майстор готвачът разкрива рецептата за успех на „Черешката на тортата“

Броени часове остават до старта на едно от най-любимите кулинарни предавания в България. „Черешката на тортата“ се завръща в ефира в понеделник и всеки ден едни от най-популярните хора на България ще треперят пред оценката на шеф Манчев. В студиото на „Събуди се“ топ готвачът разкрива какво да очакваме в новия сезон на кулинарния формат.

Умеят ли популярните хора да готвят добре?

„Със сигурност умеят, след като толкова много години сме на екран. През храната човек показва себе си, културата, възпитанието си. Виждаме как усещат вечерята, храната и дават всичко от себе си. Отношението на храната е едновременно е свързано с пари и култура. Но не винаги скъпата храна означава качествена храна. През нея хората създават усещането какви са те. В моето семейство още като дете се е готвело много, посрещахме много гости и през масата съм наблюдавал всички хора и това отношение винаги ми е било много интересно. Но парите не винаги са лепилото на храната. Човек трябва да има усещане и чувство към храната. Ние като професионалисти го притежаваме и дори и обикновените продукти създават добро отношение“, разказва в студиото на „Събуди се“ шеф Манчев.

„Черешката на тортата“ се завръща с нови кулинарни вдъхновения и отлично настроение

„Много пъти повечето от участниците искат да се представят възможно най-добре и прожекторът да е фокусиран върху тях. Но не винаги им се получава, защото когато човек се напъва и се опитва да даде много от себе си, но не го усеща, това си личи пред камерата. Затова е добре да бъдем такива, каквито сме. Тоест ако обичат шкембе чорба, нека да сготвят най-добрата такава. Ако обичат заешко, да го направят, а не да правят неща, които учат пред камерата“, разкрива как самият той разбира дали участниците имат усещане към храната или е постановка, в която да се представят възможно най-добре в рамките на предаването.

За трудностите пред участниците в предаването

„Всичко е трудно да се постигне  - външният вид, презентацията, вкуса, изненадата… Участниците имат само един ден да сготвят, да посрещнат гостите, да дадат най-доброто от себе си. За мен „Черешката на тортата“ е феномен, защото показва семейния уют, приятелството, сплотеността и много хубави неща в живота. Всички сме силни на маса, говорим, раздаваме се… Затова и трудностите са съвкупност от всичко“, споделя професионалният готвач.

Шеф Манчев и Шеф Шишков - за кошмарите в кухнята и държавата

За съчетаването на храната с напитките

„Хората се научиха и започнаха да съобразяват храната с виното, аперитив, welcome drink … Аз лично се забавлявам когато гледам епизодите. Храната е нещо много важно за всеки от нас, тя не е само да се наядем, а е преживяване и емоция“ допълва шеф Манчев.

„Всяка седмица давам различна мисия, интересна задача, която е провокация или предизвикателство. Започвайки седмицата те не знаят каква ще е тя. През задачата е важно участниците да помислят малко повече, а не да готвят тривиалните неща. Провокираме ги и затова „Черешката на тортата“ е страхотно предаване“, коментира шеф готвачът.

Кой ще участва в предаването следващата седмица, кой ще заеме първото място и ще си тръгне с плакета от шеф Манчев, не пропускайте да проследите в новите епизоди на „Черешката на тортата“ от понеделник до петък в 20:00 ч. по NOVA.

Още интересна информация за „Черешката на тортата“ може да откриете във Facebook страницата на предаването. Всички епизоди на поредицата могат да бъдат гледани и в NOVA PLAY, след излъчването им в ефир.