Инициативата беше организирана от студенти от Американския университет и Фондация „Една от 8“

Студенти от Американския университет в Благоевград организираха маратон в парк Бачиново, в помощ на жените, диагностицирани с рак на гърдата. Като част от благотворителна инициатива беше и базар. Събраните средства ще бъдат предоставени на Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8”.

Участниците в благотворителния маратон пробягаха около 4 километра, преди да пресекат финалната права.

„Инициативата се провежда за четвърта поредна година. Целта ни е да повишим познанията за рака на гърдата и за заболяването като цяло. Решението за таз годишната инициатива е да направим маратона в Благоевград и да достигнем до колкото е възможно повече хора. През предишните години маратона се извършваше в кампуса на Американския университет и са участвали основно студенти от него. Надяваме се тази година да дойдат повече хора от Благоевград и да научат повече за това коварно заболяване“, споделя Петър Недев, организатор от Американския университет пред репортера Антон Чавдаров, специално за „Събуди се“.

„В първия момент, това, от което има нужда една жена чула диагнозата е емоционална подкрепа. Среща с някой, който вече е вървял по този път. Психологическа помощ, която понякога се налага да продължи и по-дълго време. Нужда от нея имат и близките на дамите, които са диагностицирани, като деца и най-близките им, които трябва да вървят заедно с тях по този път. Нуждите са много и дългосрочни. Имат нужда от информация относно стъпките, които им предстоят, страничните ефекти от лечението… Пътят на лечение на пациента в България все още не е достатъчно ясен“, разказва от какъв вид помощ се нуждаят жените, диагностицирани с рак на гърдата госпожа Богданова от Фондация „Една от 8“.

„Щастлива съм, че студентите от Американския университет ни подкрепят четвърта поредна година. Младите хора в България са все повече социално ангажирани“, допълва организаторката.

„Включих се защото всяка една жена трябва да бъде запозната с рисковете и трябва да сме социално ангажирани. Не само жената трябва да е информирана, но и половинката й, която трябва да й оказва емоционална и физическа помощ в трудните времена. Важно е, ако можем и да ги избегнем, за да сме щастливи“, е коментар на участничка то благотворителния маратон.

На финала на маратона участниците бяха посрещнати от свои колеги студенти. А след това всички заедно се включиха в благотворителния базар в помощ на жените с рак на гърдата.

„Мисля, че всяка една жена трябва да бъде запозната с рисковете, не само жената в този случай, защото и половинката й трябва да знае как да бъде до нея”, заяви Десислава Стамова.

„Диагнозата тя влиза в семейството, няма как хората които са до теб, да не бъдат засегнати. Децата също имат нужда от подкрепа, за да извървят по един безболезнен начин пътя заедно с майката”, каза Гергана Богданова, управител на Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8”.  

Маратон ще има и следващата година, като от Американския университет планират той да бъде още по-мащабен. А от фондацията продължават с мисията си да помагат на жените с рак на гърдата с безплатна психологическа и логистична подкрепа.