Репортерите на NOVA с обучение за медийна грамотност

Медийно грамотни ли сме и можем ли да разпознаваме фалшивите новини и пропагандата? На тези въпроси се опитват да отговорят чрез серия от обучения от Коалицията за медийна грамотност и Фондация „Лъчезар Цоцорков“. Популярни лица обясняват сред различни групи от хора за какво трябва да внимават. Поредната такава среща се проведе в Кърджали. Там лектор беше репортерът на NOVA Благой Цицелков. Как преминават обученията, на които NOVA е медиен партньор, и за какво трябва да внимаваме?

Десетки учители, представители на културни институции и ученици участваха в обучението за медийна грамотност в Кърджали. Оказва се подобни срещи са изключително нужни. Анализите показват, че България е на едно от последните места по този показател.

„Хората знаят, че ги лъжат. Знаят, че нивото на медийна грамотност е ниско, но не знаят какво да направят. Фондацията „Лъчезар Цоцорков“ и коалицията за медийна грамотност имат купища покани за подобни обучения. Това, което хората научават със сигурност, е как да разпознават една фалшива новина и стават малко по-внимателни към съдържанието“, разказва репортерът на NOVA Благой Цицелков.

Досега са проведени 25 подобни обучения. Те протичат под формата на диалог с участниците, които дават примери.

Непрекъснато излизат, включително споделени от приятели фалшиви новини.

„Създава се усещането, че някой иска да манипулира хората да вярват на фалшиви новини. Виждали сме спонтанни протести, виждали сме хора да пият белина след шега от президента на Щатите... и виждаме, че нещо изтърсено като глупост може да се превърне в реален проблем“, разказва журналистът  Благой Цицелков.

Младите много лесно вярват на една новина, вместо да се замислят. Лекторите дават различни примери, най-вече от социалните мрежи, на които често не се фокусираме, за да разберем дали действително отговорят на истината.

„Беше ми интересно как да разпознавам фалшивите новини и да ги проверявам, също за пропагандата, какво представлява, как да я усетя... В момента, в който си помислим, че знаем всичко, вече сме се загубили. И трябва да има такива обучения, за да знаят хората, че не всичко е ясно и има капани…“, категоричен е Христо Христов

Именно и това е целта на тези обучения, да заострят вниманието върху любопитството при възприемането на информацията около нас.

„Няма как да спрем фалшивите новини, пропагандата .. Но можем да се научим да сме по-критични и питащи – когато някой от някъде ни съобщава нещо, да се питаме какво иска да постигне с това“, категоричен е Благой Цицелков.

NOVA е медиен партньор на обученията за медийна грамотност.