Сценарият е базиран изцяло на интервюта с близките на загиналите, оцелелите, както и със следователи и прокурори, работили на терен

По време на 76-тото издание на филмовия фестивал в Кан се проведе среща на продуценти между България и Израел, на която бяха обсъдени бъдещи ко-продукции между двете държави. Една от тях вече е в процес на реализация. Дело е на Севда Шишманова и се нарича „Парчета живот“.

Продукцията, финансирана от Националния филмов център, отразява атентата в Сарафово от 2012-та година, при който загинаха петима израелски туристи и шофьорът на автобуса, в който бяха. Както и атентаторът.

„Парчета живот“ разказва историите на седемте загинали. Разказваме за атентата, връщайки се 24 часа назад в техния живот, който се пресича в точката на смъртта. Продукцията ще бъде снимана в България и Израел с голям каст. С нашия ко-продуцент от Израел имахме възможността да обсъдим работата си. Ще работим с израелски актьори, които ще говорят на техния език, а българските актьори – на български, а арабските – на арабски. Защото ние разказваме историята и на атентатора. През него разказваме и как се е случил атентата. Това е една истинска възможност за международна ко-продуцкция“, разказва Севда Шишманова.

Сценарият отнема на Севда Шишманова няколко години и е базиран изцяло на интервюта с близките на загиналите, оцелелите, както и със следователи и прокурори, работили на терен.

„Филмът е фикция, но за сметка на това отчита реалните факти в много голяма степен. В историите на всички загинали откриваме лична драма. С натискането на бутона и взрива потъват цели светове в общата статистика. Години наред като военен кореспондент съм отразявала подобни атаки – от Афганистан до Лондон и Истанбул. Винаги много ме е натъжавало как животът изчезва по този начин. И как за секунди се прекратяват мечтите, любовите, разделите на всички тези хора. Затова държах да разкажем за тях.“

Очаква се снимките на „Парчета живот“ да започнат през 2024-та година.