Когато има инициатива, свързана с децата, тя винаги иска да я подкрепи.

Актрисата и посланик на УНИЦЕФ България разказва за проблемите на децата в неравностойно положение, на тези със СОП, на претърпелите насилие и на тези, попаднали в социална изолация. Узряло ли е Българското общество, за да реагира адекватно на случващото се около него или все още му предстои да извърви дълъг път?

Софи Маринова и Валентина са победители в благотворителната вечер „Като две капки вода за всяко дете“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вярвам, че всичко започва от детството. От безопасното, защитено и изпълнено с грижа и любов детство на всяко дете. Всяко дете има право на щастливо детство. Когато има деца в неравностойно положение, деца със специални образователни потребности, деца, които са в социална изолация. Тогава, ние като общество и аз като човек, като майка, като актриса, мисля, че трябва да подкрепяме, да даваме своя глас и позиция, да влизаме дълбоко в проблемите, за да може да ги разказваме на хората. И те също да бъдат съпричастни, да бъдат благодетели. Това, което правим и с УНИЦЕФ. Но не само аз подкрепям тези деца. Много колеги, много хора, много представители на бизнеса, на корпоративния свят, журналисти, артисти, музиканти и всички, които имат възможност, винаги откликват“, споделя Елена Петрова.

“Като две капки вода за всяко дете“ събра над 285 000 лева за превенция и закрила на децата от насилие

„2023-а година беше изпълнена с ужасяващи събития. Излязоха наяве много факти, опитаха се да променят и част от закона за домашното насилие. Обществото ни не е узряло все още и предстои много работа и дълъг път. То не реагира добре на тези проблеми. Сигнализираме, когато видим бездомни кучета, но не сигнализираме, когато видим посинена жена и пребита от бой. Деца, които плачат, и няма кой да им подаде ръка. УНИЦЕФ със „ЗонаЗакрила“ казваме: „Не сте сами! Направете първата крачка към новия ви живот и към спасението!“ Повечето хора смятат, че чуждите проблеми не са тяхна работа, други предпочитат да имат широко затворени очи, но основното е, че няма добра обществена реакция. Няма силно общество, което да знае своите права и което да сигнализира. Може би част от хората се страхуват, че след това ще има последствия върху тях. Че ще бъдат потърсени, че ще им се иска сметка. И тъй като институциите, които отговарят за това тези хора да бъдат подсъдими, да им се повдигнат дела, не си вършат работата, нормално е хората да се страхуват да имат мнение. А това е много страшно. Ние сме демократична държава, която е част от ЕС. И основните ни права са тези. Свободни хора с право на правна защита!“, категорична е актрисата и посланик на УНИЦЕФ България.

Следете Facebook страницата, официалните профили на „Като две капки вода“ в Instagram и TikTok, както и сайта на NOVA за повече информация за официалния старт на сезон 12.