Актрисата, изиграла ролята на съдебния лекар Дора в семейната сага, разкрива повече за ролята и избора си на интересни персонажи

Как Ирмена Чичикова влезе в героинята си на съдебен лекар в криминалната драма „Есента на демона“, какво харесва в нея и трудно ли е беше на влезе в образа на Дора, актрисата разказва в рубриката на Деси Жаблянова в „На кафе“. За нея героинята й е интересен и мистериозен персонаж.

„До момента не ми се случвало да се срещам с такъв тип персонажи ми беше много интересно. Тази абсолютна фокусираност и отдаденост в работата се припокрива с мен като човек. Независимо какво й се случва и проблемите в живота й,, в работата си тя е на 100%. Според мен моят персонаж обича това, което прави и влиза във всяка ситуация със странно удоволствие. Дора не е толкова тиха, а по-скоро премерена. Реално тя говори тогава, когато има нужда и казва нещата, които наистина искаш да кажеш. Тя обмисля това, което иска да каже. Днес сме заобиколени от всякакви платформи с възможности за себеизява, а аз не съм фен на гръмогласното споделяне на всяка една мисъл, която те вълнува или минава през главата. Мисля, че премереността и дозата мярка са важни за социалното присъствие“, споделя Ирмена.

Актрисата прекарва почти половин година в Лондон, където снима сериала Secret Invasion. Дори за голяма част от близките й е тайна, че е избрана за роля в поредицата.

Липсващи останки разкриват името на убиеца в „Есента на демона“

Кои са ролите, които я удовлетворяват?

„Винаги са тези, които ме предизвикват. През последните години дори отказвам роли, защото не ми се иска да играя едно и също нещо. Не ми се иска да присъствам на екрана и да ме асоциират с един и същ персонаж. Не случайно се променям непрекъснато визуално, защото искам героите, които играя да имат своята абсолютна автентичност. Радвам се, когато режисьори видят в мен нещо напълно различно и искат да ме провокират“, категорична е Чичикова.

Какво прави съдебния лекар и как допринася за разследването на едно убийство, специално за феновете на сериала и публиката на „На кафе“, разкрива доцент д-р Александър Александров, ръководител Катедра по съдебна медицина към МФ-МУ София.

Тони Наумовски: Ролята ми в „Есента на демона“ ме докосна силно

„Един от най-сложните и трудни въпроси в световната съдебно-медицинска практика е установяването на давността на смъртта. Факторите, които влияят върху т.нар. после смъртни усложнения са страшно много. Това, което виждаме по филмите как съдебния лекар още на местопрестъплението казва кога е починал мъртвеца, няма такова нещо. Много често в съдебните процеси някои се възползват от неустановената категоричност по развитието на трупните изменения и тяхната интерпретация“, разказва д-р Александров.

„Извършването на аутопсия не е лицеприятен процес и за много хора със слаба психика е невъзможно дори да изгледат процеса. Задължително се изисква изследване на трите  кухини – черепна, гръдна и коремна. Правим вътрешен и външен оглед на трупа, интерпретираме находките, взимаме материал за допълнителни изследвания. На финала лекарят анализира цялата морфологична находка и дава своето заключение. Въпросите на ранна фаза на всяко едно изследване са каква е причината за смъртта, има ли травматични увреждания, имат ли отношение към причината за смъртта, има ли наличие на алкохол, упойващи и наркотични вещества и давността на смъртта. Обикновено ние не знаем нищо за трупа и чрез изследванията и наблюденията ни връщаме лентата назад“, допълва повече за процеса в търсене на улики съдебния лекар.

Следете Facebook страницата и официалния Instagram профил на „Есента на демона“ за актуални новини.